< Terug naar vorige pagina

Project

Het ontrafelen van de immunodominante HLA epitopen bij het ontstaan van DSA.

Vraagstelling PhD:

Welke mismatched HLA epitopen zijn immunodominant in de ontwikkeling van een HLA antistof respons bij nier transplantaties?

Waarom genereren dezelfde mismatched HLA epitopen niet altijd een antistof respons bij nier transplantaties?

Bij deze vraagstelling zal specifiek ook naar retransplant nier kandidaat patiënten gekeken worden waarbij verschillende risicofactoren van transplantatie van deze groep van patiënten geëvalueerd gaan worden.

Deze vraagstelling kadert binnen het volgend onderwerp:

‘Niertransplantatie is de voorkeursbehandeling voor de meeste patiënten met eindstadium nierfalen. HLA-ongelijkheid tussen donor en ontvanger beïnvloedt de transplantatie-immuniteit en heeft bijgevolg invloed op transplantatie uitkomst. Een van de allo-immuunmechanismen is de ontwikkeling van de novo donorspecifieke antilichamen, die een risicofactor vormen voor humorale afstoting van een transplantatie. Deze antilichaam-gemedieerde afstoting is een belangrijke oorzaak van vroegtijdig transplantaatverlies bij niertransplantatie.

Aangezien HLA-antilichamen nu worden herkend als zijnde specifiek voor epitopen en donor-ontvanger HLA-mismatch op het aminozuurniveau kan worden bepaald, zou 'epitope-based permissible mismatching epitoop' een nieuwe strategie kunnen zijn.

Hoewel onze studie (Daniëls et al., Transplant Immunology, 2018) suggereert dat de totaal mismatch epitoop aantal de bepalende factor zou kunnen zijn voor het risico op de vorming van HLA-antilichamen, is het duidelijk dat we geen gegevens hebben over de immunogeniciteit van de epitoop mismatches. Het kan zijn dat immunogeniciteit niet alleen een kwantitatief probleem is, maar dat één of slechts enkele epitoop mismatches voldoende zijn om een antilichaamrespons te induceren. Misschien is de kans op de aanwezigheid van een immunodominant epitoop groter bij de aanwezigheid van een groot aantal epitoop mismatches.


HLA epitoop mismatches kunnen worden gebruikt als een risico inschatting op het moment van transplantatie en voor follow-up na transplantatie. Dit kan vooral waardevol zijn bij jonge en pediatrische nier patiënten, die waarschijnlijk tijdens hun leven meer dan één niertransplantaat nodig hebben ’

 

Datum:2 aug 2019 →  Heden
Trefwoorden:Transplantation Immunology
Disciplines:Transplantatie immunologie
Project type:PhD project