< Terug naar vorige pagina

Project

DIGSUB: Overgang naar digitale onderstations: zorgen voor verbeterde betrouwbaarheid in digitale onderstations door foutmodus en effectanalyse (DIGSUB)

Ontwikkelingen in digitale technologie, communicatie en normen hebben de poort opengezet voor een “digitaal onderstation”. De voornaamste functie geassocieerd met digitale onderstations, en tevens de basis van dit project, is systeembescherming. Om de overstap te maken naar digitale onderstations moet de secondaire apparatuur van onderstations omgezet worden van traditioneel bedrade, koperen, analoge kabels naar digitaal geconnecteerde componenten, vb. door glasvezel. Dit levert duidelijke voordelen op wat betreft complexiteit, grootte, configuratietijd en kosten. Als standaard krijgt IEC61850 internationaal de voorkeur. Deze laat verschillende functionaliteiten van verschillende leveranciers naadloos samenwerken.

Ondanks de duidelijke voordelen van digitale onderstations werden digitale onderstations slechts beperkt geïnstalleerd omwille van drie belangrijke redenen: i) betrouwbaarheid is van uiterst belang, ii) het personeel heeft nood aan een zeldzame kennis van energiesystemen en ICT, iii) bestaande systemen presteren nog voldoende. Dit mondt uit in een gebrek aan vertrouwen bij de gebruikers voor de omschakeling naar digitale onderstations, wat dan weer investeringen in digitale oplossingen belemmert.

Doel van het project is de status quo in vraag te stellen door digitale onderstations aanvaardbaar te maken voor de eindgebruiker. Specifiek richt het project zich op de nood voor tools en methodes die nodig zijn om de voordelen van digitale onderstations, bv. hoge betrouwbaarheid en snellere toepasbaarheid, tot zijn recht te laten komen. Hiervoor wordt een analyse van hun betrouwbaarheid uitgevoerd. Methodologieën en tools om sneller te testen en betere foutdetectie zullen resulteren in een verhoogde betrouwbaarheid.

Datum:1 jun 2019 →  30 nov 2021
Trefwoorden:digital substations
Disciplines:Elektrische energieproductie en -distributie