< Terug naar vorige pagina

Project

Verbeterde migratiemaatregelen vanuit een multidimensionaal perspectief (HumMingBird)

Het belang van migratie als een sociale, politieke en bredere maatschappelijke zorg is aanzienlijk toegenomen. Migratie wordt door veel regeringen, politici en in de hele wereld steeds meer gezien als een beleidskwestie met hoge prioriteit.
Naast migratieprognoses en -scenario's die essentieel zijn voor een goede planning en effectieve beleidsvorming, is er behoefte aan een beter begrip van de onderliggende oorzaken en drijvende krachten van migratie en van hun onderlinge relatie met de neiging van mensen om te migreren. Het verbeteren van de migratiestatistieken is een cruciale stap om het migratiebeleid te onderbouwen. De algemene doelstelling van het project is het verbeteren van het begrip van de veranderende aard van migratiestromen en de drijvende krachten achter migratie, motivaties en nieuwe geografische patronen.

Voorts heeft HumMingBird tot doel om populatieschattingen te berekenen en nieuwe trends in kaart te brengen en zo mogelijke toekomstige implicaties van de huidige beleidsbeslissingen in kaart te brengen. Dienovereenkomstig zullen migratiescenario's worden ontwikkeld op een meer toekomstgerichte manier die rekening houdt met zowel kwantitatieve als kwalitatieve perspectieven van verschillende migratie-actoren. Globale scenario's zullen niet alleen gebaseerd zijn op een realistisch inzicht in de drijvende krachten en de dynamiek van migratie, maar ook op de effecten en de doeltreffendheid van het migratiebeleid in het verleden. Onzekerheden zullen geidentificeerd en geƫvalueerd worden om de redenen te onderzoeken waarom migratievoorspellingen mogelijk niet opgaan en om niet-traditionele gegevensbronnen voor migratieonderzoek aan te tonen.

Datum:1 dec 2019 →  Heden
Trefwoorden:thema_migratieenin
Disciplines:Migratie, Admiciteit en immigratie