< Terug naar vorige pagina

Project

Biomarkers voor de ziekte van Alzheimer in cerebrospinaal vocht voor de differentiële dementie diagnose: beperkingen en mogelijkheden.

Het doel van het project is om de differentiële diagnose voor dementie te verbeteren met behulp van CSV biomerkers door het verwerven van nieuwe inzichten in de overlap tussen bestaande CSV basisbiomerkers voor AD tussen AD en niet-AD dementies. Gezien de grote inter-individuele variabiliteit in Aβ productie zal normalisering van de CSV Aβ1-42 concentraties naar die van de meest stabiel geproduceerde Aβ isovorm, Aβ1-40, een verbeterde diagnose toelaten. Vooral in hoog Aβ-producerende AD patiënten ('vals negatieven') of laag Aβ-producerende niet-AD patiënten ('vals positieven') wordt een vooruitgang verwacht bij gebruik van de Aβ1-42/Aβ1-40 ratio. Het klinische/autopsie geconfirmeerde cohort bestaat uit 50 AD patiënten met een suggestief AD-profiel (hoog T-tau en/of P-tau181 en laag Aβ1-42), 50 AD patiënten met normale Aβ1-42 concentraties, 50 niet-AD patiënten met lage Aβ1-42 concentraties en 50 controles; 200 patiënten in totaal. De amyloïdmerker Aβ1-42 zal opnieuw bepaald worden om de invloed van interfererende analytische factoren te voorkomen en Aβ1-40 zal in dezelfde CSV patiënten stalen bepaald worden. De diagnostische nauwkeurigheid van de Aβ1-42/Aβ1-40 ratio zal vergeleken worden met Aβ1-42 alleen. Naar verwachting zal de ratio de diagnostische nauwkeurigheid verbeteren.
Datum:1 apr 2017 →  31 mrt 2018
Trefwoorden:ZIEKTE VAN ALZHEIMER, BIOMERKER, AMYLOÏDE EIWITTEN, DIAGNOSTIEK
Disciplines:Systeembiologie, Diagnostiek, Laboratoriumgeneeskunde, Medische systeembiologie, Neurowetenschappen, Medicinale chemie, Medicinale producten, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering