< Terug naar vorige pagina

Project

Het modelleren van epidemieën gebruikmakend van nieuwe statistische technieken gebaseerd op netwerk data en onvolledige gegevens analyse.

Het doel van dit project is het ontwikkelen van moderne analysemethoden voor epidemiologen en statistici geïnteresseerd in het modelleren van infectieziekten overgedragen van mens tot mens. Het onderliggend mechanisme dat aan de basis ligt van deze overdracht is het contact tussen besmette en vatbare individuen. Deze individuen kunnen voorgesteld worden als de knopen en hun contacten als bogen (verbindingen tussen deze knopen) in dit zogenaamde contactnetwerk. In dit project verzamelen we informatie over het contact netwerk thuis, op school en op het werk waarbij we nieuwe statistische methodologie ontwikkelen om essentiële epidemiologische parameters zoals het basis reproductiegetal en het generatie interval te schatten. Hierbij houden we rekening met verschillende complexiteiten in de data zoals bijvoorbeeld onvolledige gegevens. Er zijn 5 specifieke objectieven in dit project: (1) het ontwikkelen en uitvoeren van een piloot contactstudie; (2) het ontwikkelen van statistische methodologie om netwerken te schatten van egocentrische of tweede-nominatie netwerk gegevens; (3) het ontwikkelen van statistische methodologie om netwerken te schatten gebaseerd op uitbraakgegevens; (4) het ontwikkelen van statistische methodologie voor onvolledig geobserveerde uitbraken; (5) de ontwikkeling van een eenvoudig te gebruiken statistische toolbox voor epidemiologen geïnteresseerd in de surveillantie van epidemieën.
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2020
Trefwoorden:INFECTIES, NETWERK MODELLEN
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Statistische en numerieke methoden, Immunologie, Microbiologie, Maatschappelijke gezondheidszorg, Gezondheidswetenschappen, Publieke medische diensten