< Terug naar vorige pagina

Project

Diepgaand onderzoek naar de causale pathofysiologische mechanismen en onderliggende moleculaire pathways van arteriële stijfheid, een levensbedreigende pathologie met nefaste impact op meerdere organen.

Arteriële stijfheid is een belangrijk kenmerk van vaatveroudering en is geassocieerd met hoog risico op hartlijden en falen van nier en hersenen (dementie). Momenteel is geen enkele efficiënte therapie voorhanden, wat grotendeels te wijten is aan een gebrekkige kennis van de onderliggende moleculaire mechanismen. Dit project heeft dan ook als doel nieuwe moleculaire behandelingstargets, die kunnen leiden tot de ontwikkeling van inventieve therapieën voor deze groeiende epidemie in de vergrijzende maatschappij, te identificeren. Endotheliale disfunctie en vasculaire calcificatie zijn twee pathologische processen die leiden tot arteriële stijfheid. Voorhanden zijnde muismodellen voor beide pathologieën en kwantitatieve proteoomanalyse zullen gebruikt worden bij de identificatie van moleculaire signaalcascades die vaatverstijving induceren. Ook zal de onderlinge interactie tussen endotheliale disfunctie en vasculaire calcificatie onderzocht worden. Omdat een verminderde autofagie belangrijk geacht wordt in het vaatverouderingsproces zal dit project ook de bijdrage van autofagie-deficiëntie in de ontwikkeling van arteriële stijfheid onderzoeken. D.m.v. complementaire dierstudies (autofagie-inductie en -deficiëntie) zullen we nagaan in hoeverre autofagie een aangrijpingspunt kan zijn bij de behandeling van arteriële stijfheid. Het ultiem doel van dit project is om arteriële stijfheid te voorkomen en/of om te keren en zo de nefaste invloed op andere organen af te wenden.
Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:VASCULAIRE GLADDE SPIERCELLEN, VASCULAIRE CALCIFICATIE, VAATZIEKTE, VASCULAIR ENDOTHEEL
Disciplines:Biomarker ontdekking, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen niet elders geclassificeerd, Vasculaire ziekten, Cardiale- en vasculaire geneeskunde niet elders geclassificeerd