< Terug naar vorige pagina

Project

Nieuwe benaderingen voor de inschatting van het gebruik van psychoactieve geneesmiddelen en drugs met afvalwater analyse.

Dit onderzoeksproject heeft als doel om innovatieve analytische technieken en staalafname methoden te ontwikkelen om het gebruik van illegale drugs en psychoactieve geneesmiddelen (bvb. antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines en opioïden) in verschillende bevolkingsgroepen in te schatten. De analyse van rioolwater op humane metabole excretieproducten heeft als uniek kenmerk dat het dergelijke informatie kan voorzien. Het overkoepelende doel is om actief-passieve staalafname (APS) en detectiestrategieën te valideren voor het monitoren van biomerkers van langdurig middelengebruik in verschillende gemeenschappen. Allereerst zullen de bioanalytische methoden ontwikkeld worden om de biomerkers voor illegale drugs en psychoactieve geneesmiddelen in rioolwater te meten. Vervolgens ontwikkelen we APS strategieën voor de analyten van interesse in influens en effluens en onderzoeken we de voordelen van deze strategieën in een real-life setup. Deze nieuwe samplingstrategieën zullen daarna vergeleken worden met de traditionele 24-u staalafnames. De staalafname campagne zal gebeuren in vijf Sloveense en drie Belgische steden om: voor een eerste keer het gebruik van psychoactieve middelen in de Sloveense en Belgische steden in te schatten; de efficiëntie van de verwijdering van deze stoffen in rioolwaterzuiveringsinstallaties na te gaan; en tenslotte het gebruik van APS voor de identificatie van nieuwe psychoactieve middelen na te gaan.
Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:ILLEGALE DRUGS
Disciplines:Analytische scheidings- en detectietechnieken, Instrumentele methoden, Aquatische chemie, Milieugezondheidszorg en veiligheid