< Terug naar vorige pagina

Project

Selectie van nucleinezuur aptameren met vier non-canonieke basen voor biomedische toepassingen

Nieuwe nauwkeurige en kosteneffectieve technologieën zijn vereist voor precisiedetectie en -analyse van menselijke aandoeningen en milieu-biomarkers. Daartoe tonen aptameren, specifieke nucleïnezuursequenties die nauw binden aan een breed scala van biomoleculen (bijvoorbeeld eiwitten, toxines, antibiotica) een groot potentieel. Ze zijn snel alternatieven geworden voor op eiwit gebaseerde middelen, antilichamen, in verschillende toepassingen, waaronder behandeling van ziekten (bijv. Bloedingsstoornissen, kanker, ontsteking), gerichte medicijnafgifte, biosensoren of onderzoekstools. In vergelijking met antilichamen hebben aptameren dwingende biochemische voordelen zoals structurele flexibiliteit, thermische stabiliteit, geen behoefte aan dieren voor productie, geen batch-tot-batch variaties waardoor ze efficiënter, kosteneffectiever en milieuvriendelijker zijn. Als een belangrijk kenmerk kunnen ze potentiële interactie opbouwen met niet-immunogene, toxische en laagmoleculaire moleculen, die niet geschikt zijn voor het genereren van antilichamen.

Desondanks hebben natuurlijke aptameren nog enkele beperkingen die hun toepassing als therapeutisch en diagnostisch hulpmiddel beperken. Dit omvat een snelle afbraak in biologische vloeistoffen en een beperkt aantal chemische groepen. In dit project onderzoeken we het effect van verschillende gemodificeerde nucleotiden op een slagingspercentage van aptameer identificatie op verschillende moleculaire doelen. Ons onderzoek belooft baanbrekende technieken te ontwikkelen die langdurige problemen in de menselijke gezondheid en biotechnologie zullen oplossen.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2020
Trefwoorden:nucleic acids aptamers, precision detection, analysis of human disorders, environmental biomarkers, diseases treatment
Disciplines:Medicinale en biomoleculaire chemie niet elders geclassificeerd, Kankertherapie