< Terug naar vorige pagina

Project

De weg naar uitroeiing van verborgen honger door toepassing van gentechnologie in rijst: het verhaal van folaat, ijzer en provitamine A.

Meer dan een derde van de wereld bevolking kampt met een tekort van ten minste een essentieel vitamine. Onder de meest voorkomende tekorten zijn ijzer, vitamine A en vitamine B9 (folaat). Micronutriënten ondervoeding, of verborgen honger, leidt van ernstige gezondheidsproblemen over meer geboortes met open ruggetje, tot de dood. De Verenigde Naties heeft van de strijd tegen verborgen honger, en honger in het algemeen, het 2de Duurzame Ontwikkelingsdoel gemaakt. Rijst wordt massaal geconsumeerd in landen waar verborgen honger het meest genadeloos toeslaat zoals Bangladesh, Mozambique en India. Het gewas bevat veel calorieën, maar zeer weinig essentiële voedingsstoffen. In het lab van professor D. Van Der Straeten is men recent tot een wereldwijde doorbraak gekomen, door rijst te creëren met 150-maal meer vitamine B9. Dit werd bekomen door rijst genetisch te verbeteren. Wereldwijd zijn er enkele andere labo’s in geslaagd om de gehaltes van vitamine A en ijzer te verhogen in rijst, maar telkens als enkelvoudig micronutriënt. Tijdens dit doctoraatsonderzoek, zal gepoogd worden rijst te creëren met hogere gehalten van al deze micronutriënten samen. Dit is nooit eerder bekomen en zou een uitmuntende stap zijn in de strijd tegen verborgen honger. Het genereren van multi-micronutriënten rijst zal daarnaast toelaten fundamenteel onderzoek te verrichten over de precieze invloed van deze micronutriënten op elkaar in planten.

Datum:1 nov 2019 →  31 aug 2022
Trefwoorden:rijst
Disciplines:Agrarische landbouw en biotechnologie, Biochemie van planten, Gewaswetenschappen