< Terug naar vorige pagina

Project

Taalvaardigheidstoetsen als onderdeel van het integratiebeleid. Implicaties voor laaggeletterde, laaggeschoolde migranten.

In de toegepaste taalkunde is er relatief weinig theoretisch of empirisch onderzoek naar laaggeletterde, laagopgeleide (LESLLA) leerlingen. De kenmerken van een taaltest, die voor deze L2-leerlingen in de context van migratie kan worden gebruikt, zijn meestal niet het onderwerp van onderzoek. Tegelijkertijd moeten LESLLA-migranten in een groeiend aantal Europese landen vaardigheden bewijzen in een officiële taal van het gastland door taalproeven te maken die ontworpen zijn voor een gemiddelde groep van mensen die toegang heeft tot onderwijs.

Dit voorstel richt zich op het gebruik van taaltests voor LESLLA-leerlingen. Het behandelt belangrijke leemtes in het toetsenonderzoek door:

  1. Bepalen van gemeenschappelijke variabelen in de sociale en taalkundige realiteit van LESLLA-migranten. Tot op heden heeft geen real-world onderzoek de taalkundige L2 context van deze leerlingen onderzocht
  2. Onderzoeken of LESLLA-leerlingen taalverhalen buiten de klas kunnen maken. We weten momenteel niet of en in hoeverre ze realistische taalwinsten maken.
  3. Bepalen welke taalproeftaken wel of niet van LESLLA-leerlingen kunnen worden verwacht. We hebben geen complete informatie over de soorten vragen die aan deze groep kunnen worden voorgesteld.

Deze onderzoeksvragen hebben belangrijke theoretische en conceptuele implicaties en kunnen een positieve invloed hebben op het gebruik van taaltests voor migratiedoeleinden. Om de maatschappelijke impact van dit onderzoek te garanderen is samenwerken met beleidsmakers inherent een onderdeel van het ontwerp.

Datum:1 okt 2017 →  1 feb 2020
Trefwoorden:Taalvaardigheidstoetsen, integratiebeleid
Disciplines:Linguïstiek