< Terug naar vorige pagina

Project

Retrospectieve analyse van temporele trends en variatie in patiënt uitkomsten binnen het Belgische ziekenhuislandschap

Dit onderzoek valt binnen het kader van de leerstoel Zorgnet-Icuro en is een retrospectieve analyse van kwaliteits- en patiëntveiligheidsresultaten in Belgische ziekenhuizen.

Binnen dit onderzoek zijn drie doelstellingen bepaald:

1. Ten eerste wilden we de internationale evidence-base blootleggen met betrekking tot de impact die kwaliteitsverbeterende initiatieven hebben op patiëntuitkomsten.

2. Een tweede doelstelling was het schetsen van de implementatie van kwaliteitsverbeteringsinitiatieven in Vlaanderen, België, tussen 2008 en 2019.

In een eerste deelstudie richtte het onderzoek zich op het geven van een overzicht van de implementatie en het verzamelen van perspectieven op door de overheid opgelegde QI-initiatieven. Het ging om initiatieven binnen de Vlaamse zorgkwaliteitsdriehoek (accreditatie, inspectie en publieke rapportering) en het P4P-initiatief van de federale overheid.

Een tweede deelstudie richtte zich op de interne initiatieven die individuele Vlaamse ziekenhuizen ondernamen om hun kwaliteit van zorg te verbeteren.

3. Tot slot wilden we de trends en variatie in verschillende patiëntuitkomsten in België tussen 2008 en 2019 in kaart brengen.

In een eerste subsectie van deze onderzoeksdoelstelling werd nagegaan hoe patiëntervaringen zijn geëvolueerd doorheen de tijd, hoe ze variëren tussen Vlaamse ziekenhuizen en hoe ze geassocieerd worden met kwaliteitsverbeteringsinitiatieven die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de patiëntervaringen.

De tweede subsectie omvatte onderzoek gericht op temporele trends en ongerechtvaardigde variabiliteit in mortaliteit, heropnames en verblijfsduur binnen Belgische ziekenhuizen.

De laatste subsectie omvatte onderzoek naar belangrijke ongewenste complicaties die zich tijdens de ziekenhuiszorg voordeden.

Datum:18 mrt 2019 →  21 nov 2023
Trefwoorden:healthcare quality, policy
Disciplines:Ziekenhuiswetenschappen en -management
Project type:PhD project