< Terug naar vorige pagina

Project

Geavanceerde toepassingen van kennisrepresentatietechnologieën

Kennisrepresentatie is een onderzoeksdomein dat zich concentreert op het voorstellen van informatie over de echte wereld in een expressieve vorm, met als doel met deze kennis te kunnen redeneren op een automatische manier.
Het kennisbankparadigma stelt dat domeinkennis afzonderlijk kan worden gemodelleerd van de inferentietaken die op deze kennis worden uitgevoerd.
Dit maakt het mogelijk om uiteenlopende, krachtige inferenties uit te voeren op één enkele kennisspecificatie.
Hoewel dit onderzoeksdomein uitgebreid wordt onderzocht in de wetenschappelijke literatuur, wordt het principe zelden gebruikt in praktische industriële context.

In dit doctoraat onderzoeken we de praktische toepasbaarheid van kennisrepresentatietechnieken in industriëele applicaties.
Met dit doel voor ogen, hebben we een aantal uiteenlopende casestudies geselecteerd uit verschillende domeinen, die elk hun eigen specifieke eisen stellen.
De praktische bruikbaarheid van kennisrepresentatietechnologieën wordt aangetoond in deze casestudies.
De technieken zijn onder meer bijzonder nuttig bij het aanbieden van een uitgebreide beslissingsondersteuning voor experts.

De motivatie voor het onderzoek zijn de vele tekortkomingen die we tegenkwamen in de uiteenlopende casestudies die we uitvoerden.
Ten eerste focussen de bestaande systemen zich doorgaans op het nabootsen van de taken van menselijke experts, terwijl weinig aandacht wordt besteed aan hen te ondersteunen bij deze taken.
Ten tweede, alhoewel een leesbare voorstelling van domeinkennis de kennisextractie vergemakkelijkt en de betrokkenheid van de experts bij de voorgestelde kennis bevordert, wordt de leesbaarheid van zulke kennis vaak over het hoofd gezien.
Ten derde, desondanks dat er veel onderzoek gebeurt naar kennisrepresentatie, vinden we deze technieken nauwelijks terug in industriële toepassingen.

Doorheen de doctoraatstekst onderzoeken we hoe technieken uit het domein van kennisrepresentatie kunnen worden benut om deze tekortkomingen te verhelpen.
Volgens het kennisbankparadigma kan een heel aantal inferentietaken worden toegepast op dezelfde kennisbank.
Op basis van dit paradigma, maken we een systeem dat experts in staat stelt om gebruik te maken van verschillende op maat gemaakte functionaliteiten, volledig gebaseerd op éénzelfde kennisspecificatie.
Bovendien introduceren we een expressieve, intuïtieve en leesbare notatie, genaamd cDMN.
Deze notatie zorgt ervoor dat experts toegang hebben tot de bovenvermelde functionaliteiten op basis van een kennisspecificatie die leesbaar is en die ze zelf kunnen onderhouden.
Tenslotte tonen we aan dat machine learning technieken kunnen worden gebruikt om historische data te analyseren om zo de kennis van experts aan te vullen.

Datum:1 okt 2014 →  25 aug 2020
Trefwoorden:Artificial Intelligence
Disciplines:Toegepaste wiskunde
Project type:PhD project