< Terug naar vorige pagina

Project

Cross-disciplinaire connectiviteitsbeoordeling van Antarctische amfipoden ter verbetering van het natuurbeheer van de Zuidelijke Oceaan.

Polaire ecosystemen herbergen een unieke aan koude aangepaste biodiversiteit die wordt bedreigd door klimaatsverandering en stijgende antropogene impact. Omdat milieu- en biologische informatie schaars is, zijn multi-schaal gegevens over connectiviteit en adaptatie cruciaal om biodiversiteit in stand te houden. Drie kenmerken van connectiviteit zijn in dit verband belangrijk: 1) geografische connectiviteit, 2) milieuconnectiviteit en 3) genetische connectiviteit. De kennis over geografische bioregionalisering is geavanceerd, maar schattingen van milieu- en genetische connectiviteit moeten verder worden ontwikkeld. Hier vullen ecologische nichemodellen en populatie genomische benaderingen elkaar aan om de kennis van ruimtelijke connectiviteit in belangrijke benthische Antarctische organismen te bevorderen. Connectiviteit wordt onderzocht op ecologische en evolutionaire schalen van geselecteerde kreeftachtigen. Specimen en weefselcollecties zijn al beschikbaar en zullen worden aangevuld met stalen uit het oostelijke deel van de Zuidelijke Oceaan. Genetische variabiliteit met functioneel belang en schattingen van de levensvatbaarheid van populaties op lange termijn zijn relevant voor de huidige situatie en IPCC-scenario's van klimaatsverandering. Deze informatie zal worden geïntegreerd in ecologische nichemodellen op habitat- en populatieniveau. Onze resultaten helpen de ruimtelijke en functionele distributie van biologische variatie in de Zuidelijke Oceaan beter te begrijpen.

Datum:23 jun 2020 →  Heden
Trefwoorden:Antarctica, Species modelling, Genomics
Disciplines:Mariene ecologie, Biologie van adaptatie, Populatie, ecologische en evolutionaire genetica, Aquatische biologie, Fylogenie en vergelijkende analyse
Project type:PhD project