< Terug naar vorige pagina

Project

Misbruik van machtspositie door online platforms: de positie van aanbieders onder Europees recht

Online platformen spelen een steeds prominentere rol in de hedendaagse economie door als tussenpersoon te dienen voor consumenten en handelaars. App stores dienen bv. als tussenpersoon voor consumenten en app-ontwikkelaars. Wanneer platformen verticaal integreren, bv. door hun eigen apps te ontwikkelen en verdelen, kunnen zij een drijfveer hebben om de concurrerende producten van onafhankelijke handelaars van hun platform uit te sluiten. Gezien hun cruciale rol als tussenschakel, zijn platformen bovendien in de mogelijkheid om dit te doen. Op het einde van de rit kunnen consumenten hieronder lijden.

Het EU-mededingingsrecht verbiedt bepaalde gedragingen van verticaal geïntegreerde ondernemingen als een misbruik van machtspositie, in het bijzonder onder de noemer ‘leveraging’. Het traditionele mededingingsrechtelijke kader is echter niet steeds aangepast aan de nieuwe bedrijfsmodellen en -praktijken. Hoewel economisten platformen vrij uitgebreid hebben bestudeerd, ontbreken omvattende juridische studies, in het bijzonder m.b.t. de positie van handelaars. Nu het mededingingsrecht schijnbaar tekortschiet, vallen beleidsmakers steeds vaker terug op platform-specifieke regulering.

Dit onderzoek spitst zich toe op deze aanhoudende theoretische en maatschappelijke vragen via een omvattende studie van het juridisch kader omtrent de relatie tussen platform en handelaar. Er wordt onderzocht (i) hoe mededingingsrechtelijke analyses aangepast dienen te worden aan de unieke eigenschappen van platformen; (ii) welke andere instrumenten van toepassing (kunnen) zijn op hun relatie met handelaars; en (iii) of dit kader in zijn geheel genomen volstaat.

 

Datum:1 sep 2016 →  1 sep 2022
Trefwoorden:online platforms, suppliers, European law
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project