< Terug naar vorige pagina

Project

Suiker vervangen door de natuurlijke zoetstof erythritol als alternatief voor kunstmatige zoetstoffen: verzadiging zonder calorieën?

Voedselinname wordt geregeld door communicatie tussen het maagdarmstelsel en de hersenen. Honger/verzadigingshormonen uit het maagdarmstelsel brengen informatie over de voedingstoestand van het lichaam over naar homeostatische hersencircuits die de energiebalans meten, maar beïnvloeden ook het beloningssysteem, en zo het aangenaam gevoel dat eten induceert. Zoet is een van nature aangename smaak voor mensen omwille van de caloriëen in koolhydraten, maar overconsumptie van suiker draagt bij aan de obesitasepidemie. Suiker vervangen door kunstmatige nietcalorische zoetstoffen wordt daarom voorgesteld om inname van caloriëen en lichaamsgewicht te verminderen. Deze stoffen induceren echter niet evenveel verzadiging en aangenaam gevoel dan suiker omdat ze geen invloed hebben op honger/verzadigingshormonen (naast hun gebrek aan caloriëen). De natuurlijke niet calorische zoetstof erythritol is mogelijk een ideaal alternatief voor suiker gezien we hebben aangetoond dat het wel verzadigingshormonen vrijzet. Ons doel is daarom de effecten van het vervangen van suiker door erythritol (versus de kunstmatige zoetstof sucralose) op regeling van voedselinname te bestuderen bij gezonde proefpersonen, en de onderliggende (hormonale) communicatiemechanismen tussen het maagdarmstelsel en de hersenen te identificeren. Dit zal mechanistisch-fysiologische kennis opleveren die nodig is voor de latere ontwikkeling van nieuwe strategiëen voor preventie van obesitas en de rol van erythritol hierin.

Datum:21 aug 2020 →  Heden
Trefwoorden:non-caloric sweeteners, appetite, gut-brain axis
Disciplines:Gedragsneurowetenschappen, Endocrinologie en metabole ziekten niet elders geclassificeerd, Gastro-enterologie, Nutritionele fysiologie, Nucleaire beeldvorming
Project type:PhD project