< Terug naar vorige pagina

Project

Gezondheidseffecten van zuurdesembrood

Zuurdesembrood is een gefermenteerd voedingsproduct waaraan verschillende  gezondheidseffecten worden toegeschreven. Sommige maar niet alle studies suggereren dat zuurdesembrood een lagere postprandiale glycemische respons en een hogere verzadiging induceert in vergelijking met tarwebrood zonder zuurdesem. Een lagere energie-inname als gevolg van een hogere verzadiging is niet alleen interessant in een context van preventie van obesitas en type II diabetes maar zou ook veroudering vertragen in niet-obese personen. De mechanismen die aan deze effecten ten grondslag liggen, zijn echter onduidelijk. Beter inzicht in de parameters die deze effecten sturen is essentieel om gezondere brood producten te ontwikkelen.

In dit project zullen we onderzoeken in welke mate en volgens welke mechanismen zuurdesembrood een relevant effect heeft op de menselijke gezondheid, met bijzondere aandacht voor verzadiging, voedselinname en postprandiale glycemische respons. Mechanistische parameters die de waargenomen effecten mogelijks kunnen verklaren zijn de snelheid van maaglediging, snelheidvan zetmeelhydrolyse, productie van organische zuren en vezelfermentatie,. Daarnaast zal worden onderzocht hoe de keuze van de micro-organismen voor de productie van de zuurdesem de impact op de gezondheid beïnvloedt. Om deze reden zullen voldoende gepowerde humane interventiestudies worden uitgevoerd waarbij de focus zal liggen op verzadiging en een verminderde energieinname bij een volgende maaltijd en de rol van mogelijke werkingsmechanismen.

Datum:2 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:sourdough bread, lactic acid bacteria, satiety, food intake, postprandial glycaemic response
Disciplines:Nutritionele fysiologie, Voedselgisting, Medische biochemie en metabolisme niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project