< Terug naar vorige pagina

Project

De ontwikkeling van een thermostabiel gele koorts/Lassa virus vaccin en therapeutische strategieën tegen Lassa en verwante mammarenavirussen.

Het Lassa virus (LASV) veroorzaakt dodelijke hemorrhagische koorts (West-Afrika; ~300.000 gevallen & ~5000 overlijdens/jaar).  Lassa koorts (LK) wordt overgedragen door een knaagdier. Ook transmissie tussen personen is mogelijk, wat vooral problematisch is voor gezondheidswerkers. Naar schatting lopen 59 miljoen mensen kans op LK; grote uitbraken vonden plaats in het verleden en zullen ook in de toekomst voorkomen. Er bestaat geen vaccin; ribavirine wordt gebruikt voor de behandeling, maar de werkzaamheid ervan is niet eenduidig. Gele koorts (GK) is een ander hemorrhagische koorts virus, eveneens endemisch in de regio waar LF voorkomt. Er bestaat een zeer werkzaam GK vaccin, maar een strikte koude keten is vereist. Ons eerste doel is om, op basis van onze PLLAV-vaccin platform technologie, een thermostabiele dubbele GK/LK vaccin kandidaat te ontwikkelen.  Daartoe zullen T- en B-cell epitopen van het LASV (en verwante mammarenavirussen) tot expressie worden gebracht op  HBV-core viral like particles. Deze worden gelanceerd van een PLLAV-plasmide; dit codeert het volledige genoom van het GK-vaccin virus dat op zijn beurt eveneens codeert voor de transgene sequenties. De werkzaamheid zal worden bestudeerd in muismodellen. Het tweede doel is een start te maken met het in kaart brengen van het “druggable” genoom van mammarenavirussen (mbv een “chemogenomics” benadering). De betrachting is om de zoektocht naar krachtige antivirale middelen tegen deze virussen te faciliteren. 

Datum:1 nov 2020 →  31 okt 2022
Trefwoorden:Lassa and other arenaviruses, Thermostable dual live-attenuated viral (yellow fever and Lassa) vaccines, Antivirals and mapping druggable genome
Disciplines:Virologie, Tropische geneeskunde, Infectieziekten