< Terug naar vorige pagina

Project

Controle over de intersysteemkruising en emissie in organische chromoforen van het donor-acceptor-type voor beeldgeleide fotodynamische therapie (R-10880)

Donor-acceptor (D-A) chromoforen vormen een dominante materiaalklasse binnen de organische elektronica wegens hun afstembare absorptie, emissie en ladingstransport. Deze materialen zijn ook erg aantrekkelijk voor geavanceerde toepassingen in de gezondheidszorg, zoals fotodynamische therapie. Hierin wordt licht van een specifieke golflengte geabsorbeerd door een fotogevoelig materiaal ter vorming van een aangeslagen singlettoestand, waarna intersysteemkruising naar een triplet toelaat om cytotoxische zuurstofspecies (met name singletzuurstof) te produceren. Voor fototherapie is nabij-infrarood-absorptie gewenst om de penetratiediepte in het weefsel te vergroten. Verder moet singletzuurstof worden gegenereerd zonder de inbouw van zware atomen, omdat deze al te vaak leiden tot cytotoxiciteit in afwezigheid van licht. Beide problemen kunnen worden aangepakt door specifiek moleculair ontwerp, maar dit wordt zelden succesvol gecombineerd in één eenvoudig materiaal. Bovendien vereist een ware thera(g)nostische benadering dat de snelheid van intersysteemkruising en emissie gebalanceerd worden om zowel een intense fluorescentie als hoge singletzuurstof-productie te verkrijgen. In dit project wordt deze uitdaging aangegaan door rationeel ontwerp en synthese van unieke D-A fluoroforen, sterk steunend op kwantumchemische berekeningen, en fotofysische analyse. Op deze manier willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerde kankertherapie.
Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:materiaalkarakterisering
Disciplines:Optische eigenschappen van materialen, Synthese van materialen, Kwantumchemie, Theoretische en computationele chemie niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject