< Terug naar vorige pagina

Project

Een geïntegreerde studie om inzicht te verwerven in de functionalisatie, structuurvormend potentieel en stabiliteit tijdens bewaring van celwandmateriaal

De celwand van fruit en groenten bevat waardevolle polysachariden voor toepassing als verdikkingsmiddel in de voedingsindustrie. Recent onderzoek toonde een nieuwe aanpak voor het verkrijgen van plantaardige verdikkingsmiddelen uit celwandmateriaal, door selectief verwijderen van specifieke biopolymeren in combinatie met mechanische procesvoering. Deze veelbelovende resultaten vormen de basis voor dit project, waarin verdere stappen gezet worden voor het verkrijgen van mechanistisch inzicht van deze aanpak, onder andere door het introduceren van geavanceerde microscopische technieken. Bovendien is fundamentele kennis vereist omtrent de stabiliteit van het gefunctionaliseerde celwandmateriaal tijdens bewaring, aangezien het verdikkingspotentieel zou kunnen wijzigen bij bepaalde bewaarcondities. Daarom wordt in dit project fundamenteel inzicht verworven in de stabiliteit van de celwandfracties tijdens bewaring door een gedetailleerde studie van toestanddiagramma’s. Hiervoor wordt een vernieuwende aanpak toegepast, waarbij geïntegreerde toestanddiagramma’s gelinkt worden met de verdikkingseigenschappen bij specifieke bewaarcondities. Deze geïntegreerde aanpak zal leiden tot fundamenteel inzicht in de functionaliteit en stabiliteit tijdens bewaring van celwandgebaseerde verdikkingsmiddelen.
 

Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2023
Trefwoorden:Fruit and vegetable cell wall polysaccharides, Rheological properties, Glass transition
Disciplines:Voedseltechnologie, Levensmiddelenchemie