< Terug naar vorige pagina

Project

DE BUFFERENDE ROL VAN OUDERLIJK REFLECTIEF FUNCTIONEREN IN DE RELATIE TUSSEN OUDERLIJKE STRESS, CONTROLEREND OUDERLIJK GEDRAG EN SOCIO-EMOTIONELE MOEILIJKHEDEN BIJ INTERNATIONAAL GEADOPTEERDEN

Samenvatting

Dit doctoraatsproject onderzoekt de bufferende rol van ouderlijk reflectief functioneren in de relatie met stress van adoptieouders, in hun kwaliteit van ouderschap en uiteindelijk in het sociaal-emotioneel functioneren van adoptiekinderen. Met behulp van een longitudinale, experimentele en ontwikkelingspsychopathologische benadering wil dit project het ontstaan van sociaal-emotionele moeilijkheden tijdens de eerste jaren na adoptie (de vroege adoptieperiode) en de overgang naar de adolescentie beter begrijpen.
De pre-adoptiegeschiedenis van internationale geadopteerden wordt vaak gekenmerkt door verschillende niveaus van vroege negatieve levenservaringen. Ten minste een subgroep van geadopteerden heeft meer sociaal-emotionele problemen dan hun niet-geadopteerde leeftijdsgenoten. De heterogeniteit in het vroege psychosociaal functioneren van internationaal geadopteerde kinderen neemt nog verder toe tijdens de adolescentie, een periode die ook geassocieerd wordt met een verhoogde stressreactiviteit en een verhoogd risico op sociaal-emotionele moeilijkheden en psychopathologie. Om de enorme heterogeniteit in de ontwikkelingsuitkomsten van geadopteerden beter te begrijpen, hebben verschillende studies het belang aangegeven om individuele en contextuele factoren te identificeren die de ontwikkeling van sociaal-emotionele moeilijkheden bufferen of versnellen, waarbij adoptieouders een belangrijke bron van contextuele invloed kunnen zijn. Adoptieouders worden geconfronteerd met verschillende normatieve en adoptie-specifieke opvoedingsuitdagingen en stressoren, waaronder de sociaal-emotionele moeilijkheden van het kind. In het licht van deze stressoren kunnen ouders overgaan tot controlerend opvoedingsgedrag, waarbij ze druk uitoefenen, zich opdringen en domineren, wat schadelijk is voor de ontwikkeling van het kind. Ouderlijk reflectief functioneren, of het vermogen van ouders om hun eigen gedrag en dat van hun kind te begrijpen in termen van mentale toestanden, speelt waarschijnlijk een bufferende rol bij negatieve effecten van opvoedingsstress op de ontwikkeling van kinderen. Met betrekking tot de vroege adoptieperiode zal dit doctoraat onderzoeken of opvoedingsstress beïnvloed wordt door zowel ouder- als kindkenmerken, meer bepaald door ouderlijke zelfkritiek en negatieve affectiviteit bij kinderen (studie 1), en of het pre-adoptief reflectief functioneren van de ouders de associatie tussen proxies van pre-adoptieve adversiteit en sociaal-emotionele moeilijkheden bij kinderen 4 jaar na plaatsing buffert (studie 2). Met betrekking tot de overgang naar de adolescentie, zullen een dagboekstudie (Studie 3) en een experimentele studie (Studie 4) gebruikt worden om de potentiële bufferende rol van ouderlijk reflectief functioneren te onderzoeken in associaties tussen ouderlijke stress, controlerend ouderschap en sociaal-emotionele kind moeilijkheden.
Dit doctoraat heeft als doel meer inzicht verwerven in de veerkracht van internationale geadopteerden en hun ouders, waarbij ouderlijk reflectief functioneren naar voren wordt geschoven als een belangrijke beschermende hulpbron in de dynamische interactie tussen ouder- en kindfactoren, ouderlijke stressreactiviteit, controlerend ouderschap en de sociaal-emotionele moeilijkheden van kinderen met een adoptieverhaal. 

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Psychopathology, Reflective Functioning, Psychological Control, Mentalizing, Adoption, Stress, Stressreactivity, Adolescence
Disciplines:Psychopathologie, Sociale en emotionele ontwikkeling
Project type:PhD project