< Terug naar vorige pagina

Project

cDC2s: nieuwe spelers in de tumor micro-omgeving (FWOTM956)

Uit recent onderzoek is duidelijk geworden dat het gebruik van het afweersysteem van de patiënt een zeer aantrekkelijke benadering is in de bestrijding van kanker. Dendritische cellen (DCs) zijn immuun cellen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van een potente anti- tumorale immuunrespons. Echter blijken huidige dendritische cel- gebaseerde therapieën enkel effectief in een gering aantal patiënten, wat aantoont dat hoewel DC-therapieën heel krachtig kunnen zijn, er een nood is aan een meer verfijnde strategie die potentieel alle kankerpatiënten kunnen redden.
Onze onderzoeksgroep bewees recent dat in verschillende muis en humane tumoren DC populaties aanwezig zijn met anti-tumorale eigenschappen, waaronder de zeer weinig bestudeerde cDC2s. Bovendien resulteerde vaccinatie van tumordragende muizen met deze tumor-afgeleide cDC2s in een gereduceerde tumorgroei in verscheidene tumormodellen die resistent zijn voor de huidige (immuno)therapiën. Daarom heeft dit project als doel om zowel de muis als humane tumor-cDC2s grondig karakteriseren aan de hand van state-of-the-art technieken en nieuwe tools te ontwikkelen om de functies van tumor-cDC2s en hun rol in tumor progressie te achterhalen.
De resultaten van dit project zullen nieuwe inzichten verschaffen in de rol van cDC2-subpopulaties in tumoren, die als basis kunnen dienen voor nieuwe therapeutische benaderingen, waarbij de huidige obstakels voor effectieve therapeutische responsen zullen overwonnen worden.
Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2022
Trefwoorden:tumor immunology, Dendritic Cells, cDC2
Disciplines:Kankerbiologie, Kankertherapie