< Terug naar vorige pagina

Project

Ontrafeling van de functionele B-cel heterogeniteit in vaste tumoren en hun invloed op kankerimmuuntherapie (FWOTM969)

Tumoren bestaan uit een complexe en heterogene massa van cellen, waarin zowel kankercellen als niet-kwaadaardige lichaamseigen cellen, zoals infiltrerende immuuncellen, vertoeven. B cellen bijvoorbeeld zijn een centrale pion van het adaptieve
immuunsysteem. In tegenstelling tot de erkende rol van T cellen in het opwekken van antitumorale responsen, worden B cellen vaak over het hoofd gezien in deze context, daar deze tot heden maar
zeer beperkt zijn gekarakteriseerd. Toch blijken B cellen aanwezig te zijn gedurende alle stadia van tumorgroei en kunnen ze tot 25% van tumorcelmassa opmaken, wat een cruciale rol voor B cellen in tumorprogressie suggereert.
Preliminaire data wijst op de aanwezigheid van functioneel verschillende B-cel subtypes in tumoren, die pro- en antitumorale eigenschappen bezitten. Daarom richt dit project zich op het karakteriseren van deze subsets en het ophelderen van hun specifieke functie binnen de tumor micro-omgeving.
Bovendien zal worden nagegaan of bestaande immuuntherapieën de B-cel activatiestatus en functie beïnvloeden en of deze B cellen een positief of negatief effect kunnen hebben op de uitkomst van immuuntherapieën. Dankzij de resultaten van dit PhD-project zullen nieuwe inzichten verworven worden in de rol van B-cel subtypes in tumoren. Dit zal hopelijk dienen als basis voor nieuwe therapeutische combinatorische behandelingen die in staat zijn om de huidige resistenties van bepaalde therapieën te overwinnen.
Datum:1 okt 2019 →  Heden
Trefwoorden:Tumor-immunology, B cells, immunotherapy
Disciplines:Adaptieve immunologie, Kankertherapie