< Terug naar vorige pagina

Project

Mechanismen van olfactorische dysfunctie in COVID-19

Stoornissen in de smaak- en reukfunctie komen relatief frequent voor bij volwassenen en kennen verscheidenen oorzaken, zoals metabole stoornissen, neurologische aandoeningen, infectieuze of inflammatoire processen, trauma, of zelfs het normale verouderingsproces. In de loop van de huidige SARS-CoV-2-pandemie werd COVID-19 frequent geassocieerd met reuk- en smaakstoornissen. Opmerkelijk is dat de mechanismen van deze olfactorische dysfunctie bij personen met COVID-19 nog geheel ongekend zijn. Anosmie en/of ageusie bij COVID-19 kan plotseling optreden en kan ook geïsoleerd voorkomen of als eerste symptomen optreden voorafgaand aan de ontwikkeling van andere symptomen van COVID-19. In dit opzicht lijkt de olfactorische dysfunctie hier te verschillen van de klassieke (post)virale anosmie, waarvan de exacte pathogenese ook nog niet geheel opgehelderd is. Met dit PhD-project wordt beoogd de mechanismen van olfactorische dysfunctie te onderzoeken door middel van een uitgebreid histologisch en moleculair onderzoek van postmortem stalen van het olfactorisch systeem van COVID-19-patiënten en influenza-patiënten. Kennis op moleculair- en weefselniveau laat toe nieuwe inzichten te verwerven in de pathogenese van olfactorische dysfunctie.

Datum:5 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Anosmia, Olfactory dysfunction, COVID-19
Disciplines:Rhinologie, Otorhinolaryngologie niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project