< Terug naar vorige pagina

Project

Evolutie van het Gollum Kanalensysteem, offshore Ierland: risicoanalyse van tsunamigene processen en relevantie voor regionale sedimentaire processen.

De meeste bestudeerde tsunami’s zijn veroorzaakt door subductiegerelateerde aardbevingen in actieve continentale randen. Er zijn echter ook tsunami’s bekend die voortgebracht zijn door plotseling sedimenttransport op passieve continentale randen. In deze setting wordt de tsunami niet per se voorafgegaan door een aardbeving (die een tsunamialarm activeert), wat leidt tot een mogelijk onverwachte aankomst van de tsunamigolf aan de kust. Aangezien veel Europese kusten dichtbij zulke passieve continentale randen liggen, is het belangrijk gebieden met tsunamigeen massatransport te identificeren. Afzettingen in zuidwest Ierland en noordwest Wales met een vermoedelijk tsunamigene oorsprong, suggereren dat het Gollum Kanalensysteem ten zuidwesten van Ierland een regio is waar “silent killer” tsunami’s opgewekt kunnen worden. Studies tonen aan dat massatransport al eerder gebeurd is in dit kanalensysteem en dat het ook opnieuw kan optreden. Dit project postuleert dat het Gollum Kanalensysteem inderdaad een bron van tsunamirisico is voor Ierland. Aangezien de impact op vlak van mensenlevens en infrastructuur groot zou kunnen zijn, moeten de potentiële volumes en mechanismen van massatransport in dit gebied geanalyseerd worden. Begrip over de oorsprong en evolutie van dit kanalensysteem is in deze context zeer belangrijk. Hiervoor zullen we traditionele seismische profilering gebruiken, in combinatie met AUV en ROV technologieën voor zeer hoge resolutie zeebodemobservaties.

Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:door aardverschuivingen gegenereerde tsunami in diepzeekanaalomgeving
Disciplines:Seismologie en seismische exploratie, Mariene geowetenschappen, Stratigrafie, Quaternaire klimaatveranderingen, Natural hazards