< Terug naar vorige pagina

Project

Priming stimulatie: een multimodale aanpak om de effecten van theta-burst transcranieel magnetische stimulatie priming te evalueren op prefrontaal cortex functioneren bij gezonde en depressieve individuen

Theta-burst stimulatie (iTBS) wordt in toenemende mate toegepast over de prefrontale hersengebieden, zoals de dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC), om therapeutische resultaten te optimaliseren bij patiënten die lijden aan majeure depressieve stoornis. Ondanks de veelbelovende resultaten blijft de klinische werkzaamheid echter vrij bescheiden. Fundamenteel onderzoek gericht op de motorische cortex, suggereert het gebruik van priming technieken om de effecten van iTBS te verbeteren. Mogelijks kan TBS priming - het gebruik van een prime TBS-protocol om de effecten van een volgend test-TBS-protocol te versterken - de iTBS-effectiviteit  verbeteren wanneer het wordt toegepast over de prefrontale cortex. Bovendien geven recente ontwikkelingen in het veld aan dat stimulatie priming zeer effectief kan zijn in het verminderen van depressieve symptomen. De werkingsmechanismen moeten echter nog worden onderzocht. Dit onderzoeksproject heeft tot doel de effecten van TBS priming toegepast op de DLPFC en de mechanismen waarmee TBS priming het functioneren van de prefrontale cortex moduleert te onderzoeken. De effecten van iTBS alleen en in combinatie met een TBS priming zullen worden beoordeeld door gebruik te maken van een multimodale aanpak, bestaande uit neuroimaging, psychofysiologische en gedragsmatige evaluaties.

Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:psychophysiologie, majeure depressie, emotie regulatie, dorsolateraal prefrontale cortex, werkgeheugen, theta burst stimulatie, beeldvorming (fMRI)
Disciplines:Cognitieve neurowetenschappen, Neuroimaging, Neuropsychologie, Psychofysiologie