< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van in-lijn gaschromatografie voor ultrasporen analyse van grondsmaak componenten in water en aquacultuur

Geosmine en 2-methylisoborneol zijn grondsmaak componenten die een aarde-achtige en muffe geur en smaak veroorzaken bij ultrasporen concentraties (parts per trillion). De aanwezigheid van deze componenten in water en in aquacultuur geproduceerde producten is problematisch voor de productkwaliteit. Het huidig probleem is dat er geen analytisch instrument bestaat om in een productieomgeving te meten op dermate lage concentraties. Watermonsters moeten extern geanalyseerd worden met massaspectroscopie in gespecialiseerde laboratoria. Wij hebben adsorbenten ontdekt die extreem selectief zijn voor de twee moleculen, en deze adsorbenten kunnen gebruikt worden om geosmine en 2-methylisoborneol te concentreren zodat de analyse eenvoudiger kan uitgevoerd worden met gaschromatografie. Dergelijke instrumenten kunnen wel in-lijn geplaatst worden in productie omgevingen, en geautomatiseerd worden zoals andere sensoren.Met onze unieke adsorbenten bereiken we de beoogde aanrijking. De ontwikkeling van bemonsteringmodules op basis van onze adsorbenten, en de koppeling met gaschromatografie willen we realiseren met financiĆ«le steun van het IOF. De situatie is uniek in de zin dat er slechts een kleine hoeveelheid adsorbent nodig is, ongeveer 100 milligram per bemonsteringmodule. In ons laboratorium synthetiseren we typisch op gram schaal, zodat we gemakkelijk adsorbent kunnen voorzien voor honderden modules.  Het valorisatietraject kan lopen in samenwerking met een bedrijf dat gaschromatografie instrumenten en accessoires commercialiseert. In zo een samenwerking zullen wij een nieuwe bemonsteringmodule aanbieden, en analysetoestellen en analyseprotocollen, specifiek voor geosmine en 2-methylisoborneol. De markt is groot, en omvat aquacultuur, afvalwater zuivering, drink water productie, ontzilting, extreme zuivering van proces water, etc. Een additionele opportuniteit is de connectie van de aanvrager met AQUA4C, een KU Leuven spin off bedrijf dat Omegabaars in aquacultuur produceert in Kruisem. Het testen en de validatie van bemonsteringsystemen en analyseprotocols zal plaatvinden op de productie site, zodat er een eerste referentie aangeleverd wordt die marktpenetratie zal vergemakkelijken.
Datum:1 jan 2021 →  31 dec 2022
Trefwoorden:off flavor compounds, ultra trace level analysis, aquaculture
Disciplines:Analytische scheidings- en detectietechnieken