< Terug naar vorige pagina

Project

Moleculaire engineering van peptide gebaseerde hydrogelen voor vertraagde medicijnafgifte (FWOAL926)

Peptide Hydrogels zijn gezwollen netwerken van zelf-geassembleerde peptide-nanovezels die grote hoeveelheden water bevatten. Een belangrijk kenmerk van dergelijke hydrogels is dat ze kunnen worden afgezogen en geïnjecteerd via een standaardnaald. Onlangs hebben we dergelijke peptide-hydrogelen ontwikkeld die het pijnstillende effect van morfine gedurende enkele uren tot 3-4 dagen verlengen. Een verdere verlenging van de aanhoudende afgiftetijd is echter vereist voor toekomstige klinische toepassingen.

Dit project zal deze uitdaging aangaan om het langdurige profiel van geneesmiddelafgifte van peptide-hydrogelen verder uit te breiden door verdere modificatie van de chemische structuur van de peptiden gericht op het stabiliseren van de hydrogelvorming door het versterken van de supramoleculaire interacties in de peptidesamenstellen. Deze ongekende aanpak is geïnspireerd door onze zeer recente inzichten dat het hydrogelgeneesmiddelafgiftemechanisme is gebaseerd op hydrogel-erosie. Het is te verwachten dat aan het einde hiervan
project zal een reeks peptide-hydrogelatoren worden ontwikkeld die langdurige in vivo afgifte van ladingen van geneesmiddelen gedurende langere perioden tot ten minste een week mogelijk maken en een eerste in vivo-proof of concept gedurende meer dan een week, de werkzaamheid van een opioïde peptide-hydrogel-formulering is voorzien.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2022
Trefwoorden:moleculaire engineering
Disciplines:Medicinale en biomoleculaire chemie niet elders geclassificeerd