< Terug naar vorige pagina

Project

ReMixT: Scheiding en recyclage van polymeren uit complexe textielstromen

Een belangrijke sector voor kunststoffen is de textielsector, waar de recyclagegraad op dit moment nog lager ligt dan in andere kunststofsectoren zoals verpakkingen. Gezien vele textielstromen mengsels van polymeren zijn, is mechanische recyclage niet evident. Als alternatief kan textiel ook gerecycleerd worden via solvent-gebaseerde technologieën welke een scheiding van de diverse vezels en de verwijdering van additieven toelaten. Dit leidt tot zuivere polymeren die onmiddellijk kunnen ingezet worden als nieuwe grondstoffen. In dit project testen we verschillende groene groene solventen om selectief vezels uit gemengde textielstromen op te lossen. Ook testen we de kwaliteit van de afgescheiden en opgezuiverde polymeren in nieuwe toepassingen.

Datum:1 jan 2021 →  30 jun 2023
Trefwoorden:textiel, recyclage, solvent gebaseerde recyclage
Disciplines:Scheidingstechnologie, Recycling, Polymeerrecycling
Resultaten:

De wereldwijde textielproductie blijft gestaag toenemen, maar de textielrecyclingspercentages blijven nog steeds erg laag. Mechanische recycling is nog steeds de belangrijkste technologie om textiel te recyclen, maar dit resulteert in ‘downcycled’ materialen door de aanwezigheid van verschillende soorten vezels, additieven en kleurstoffen in textielmengsels. Het ReMixT-project richt zich op de ontwikkeling van oplosmiddel gebaseerde technologieën om selectieve scheiding van verschillende soorten vezels en verwijdering van additieven mogelijk te maken, wat leidt tot zuivere polymeerstromen die gebruikt kunnen worden als nieuwe grondstoffen. In dit project werden potentiële oplosmiddelen, waaronder bio-gebaseerde, ionische en diepe eutectische oplosmiddelen, geselecteerd aan de hand van verschillende oplosbaarheidsmodellen en experimenteel getest voor het selectief oplossen van verschillende soorten vezels. De geoptimaliseerde oplossingscondities werden getest op verschillende commerciële textielmengsels, zoals sportshirts, slips, vloerkleden, autostoelen enz. en de zuivere polymeren werden met succes teruggewonnen zonder enige degradatie. De teruggewonnen polymeren werden mechanisch opgewerkt om het potentieel van het ontwikkelde proces op basis van oplosmiddelen te onderzoeken. Verder werd de optimalisatie van procesparameters zoals terugwinning van oplosmiddelen en het ontwerp van een reactor bestudeerd, samen met duurzaamheidsoverwegingen zoals levenscyclusanalyse en kosten-batenanalyse om het opschalingspotentieel van het proces te verbeteren.                                  

De oplossingen die in dit project werden ontwikkeld voor textielmengsels leidden ook tot samenwerkingen met verschillende textielindustrieën. Binnen dit project werden de ontwikkelde solvent gebaseerde technologieën succesvol toegepast op 12 verschillende case studies en 25 Vlaamse bedrijven en 10 Duitse bedrijven waren geïnteresseerd in de verkregen resultaten. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het versnellen van textielrecycling.