< Terug naar vorige pagina

Project

Markt en winstanalyse van illegale cannabiscultuur en -handel binnenshuis.

Sinds 2005 wordt er in België een enorme toename van cannabisproductie vastgesteld. De plantages worden steeds groter en professioneler, wat meteen ook leidt tot hogere opbrengsten. De grootschalige plantages in België zijn bovendien veelal verbonden met Nederlandse criminele organisaties, Nederlandse growshops en de Nederlandse detailhandel (Colman et al., 2018). De modellen die momenteel door de politie en justitie in België gehanteerd worden om de opbrengst in te schatten, die ontwikkeld werden in het YILCAN-onderzoek, moeten geactualiseerd worden en geharmoniseerd worden met de opbrengstmodellen die gebruikt worden in Nederland.

Politie en justitie in beide landen zijn steeds op zoek naar actuele instrumenten om de winstomvang uit de illegale cannabisproductie en -handel te bepalen zodat er gepaste financiële sancties opgelegd kunnen worden die rekening houden met nieuwe trends in cannabiskweekmateriaal, -technieken en handel.

Dit onderzoek heeft tot doel om (1) een actualisatie uit te voeren van de opbrengstinschatting van verschillende soorten indoor cannabisteelt in België; (2) een schatting te maken van de prijzen, inkomsten en winsten op de belangrijkste niveaus van de Belgische keten voor cannabis, dwz productie-, groothandels-, midden- en detailhandelsniveau, en het in kaart brengen van de factoren die de prijzen, inkomsten en winsten beïnvloeden en (3) een toolbox te ontwikkelen voor politie en justitie dat in de praktijk gebruikt kan worden om de inkomsten en winsten te bepalen.

Datum:15 dec 2020 →  15 mrt 2024
Trefwoorden:cannabis trade, profit analysis, market analysis
Disciplines:Criminografie en methoden van criminologisch onderzoek, Markten, marktstructuren, prijzen en ontwerp