< Terug naar vorige pagina

Project

De conciliaire ervaring: de deelname van het Peruviaanse episcopaat aan het Tweede Vaticaans Concilie en de eerste receptie van het Concilie in Peru (1960-1968)

De studie onderzoekt de deelname van de Peruaanse prelaten aan het Tweede Vaticaans Concilie en de eerste jaren van de conciliaire receptie (1960-1968). Via de historisch-theologische categorie 'conciliaire ervaring' die verwijst naar de verschillende houdingen van de prelaten ten opzichte van de conciliaire leerstellige en pastorale veranderingen, bestudeert het project de bijdrage van de Peruaanse prelaten in conciliaire commissies, hun interventies in aula, participatie in bisschoppelijke netwerken en hun leerstellige en theologische standpunten. De 'conciliaire ervaring' van het Peruaanse episcopaat had een grote impact op de receptie van Vaticanum II. Vóór de 'normatieve' hermeneutiek van Vaticanum II opgelegd door Medellín na 1968, toonde de eerste receptie hoe de concilievaders uit Peru het Concilie hebben begrepen en in praktijk gebracht.

Datum:15 feb 2021 →  Heden
Trefwoorden:Church History, Vatican II Studies, Conciliar Reception (1965-1968), Peruvian Episcopate
Disciplines:Geschiedenis van religies, kerken en theologie, Studie van het Christendom, Fundamentele en systematische theologie
Project type:PhD project