< Terug naar vorige pagina

Project

Groene additieve productie (GreenAM)

In het kader van Europese regelgeving ter vermindering van de ecologische impact van industriële processen en producten nemen bedrijven initiatieven om de hoeveelheid afvalmateriaal en het energieverbruik van hun processen te verminderen. Voor 3D-printtechnologieën wordt algemeen aangenomen dat deze duurzamer zijn dan conventionele technologieën, omdat er minder materiaal nodig is voor de geprinte stukken. Maar er is nog steeds geen aantoonbaar bewijs op basis van duidelijke criteria en gegevens.

Het GreenAM ICON-project zal nieuwe levenscyclusmethodologieën ontwikkelen om de duurzaamheid van AM-processen op een consistente en systematische manier te kwantificeren op basis van materiaalstromen, duurzame grondstoffen en de energie-efficiëntie van de AM-processen. Deze duurzaamheidsmaatregel zal bijdragen aan energiezuinigere AM-processen met een belangrijk percentage herbruikbare materialen (polyamide, aluminium) voor pure grondstoffen. Nu komt ongeveer 50% van het drukwerkpoeder in de afvalstroom terecht. De eigenschappen van bedrukt poeder zijn gedeeltelijk verslechterd door de thermomechanische belasting tijdens het drukproces, waardoor het niet als zodanig kan worden hergebruikt. Ook wordt onderzocht hoe de eigenschappen van het polyamidepoeder na het drukproces kunnen worden opgewaardeerd zodat het hergebruikt kan worden in de volgende oplage. Een ander doel van het project is om de laserprintprocessen energiezuiniger te maken door middel van nieuw ontwikkelde technologieën, waarbij lasers bij lagere temperaturen worden gebruikt. En een derde doelstelling is om de symbiose te onderzoeken tussen materialen die zijn afgeleid van verschillende conventionele industriële processen en hun hergebruik in AM-technologieën. Specifiek zullen alternatieve aluminiumbronnen (schroot, gegoten aluminiumstukken, aluminiumafval uit de vliegtuigindustrie) worden onderzocht op hun potentiële inzetbaarheid voor AM-processen op basis van de vereiste materiaaleigenschappen.

De algemene doelstelling van het GreenAM-project is om duurzamere AM-processen te ontwikkelen, die minder energie en materiaal verbruiken.

Datum:1 jan 2021 →  31 dec 2023
Trefwoorden:sustainable AM processes
Disciplines:Productieprocessen, -methoden en -technologieën