< Terug naar vorige pagina

Project

Groeituin 5.0 (GROEITUIN 5.0)

Centrale onderzoeksvraag/doel

Drie prioriteiten identificeert de agrofoodsector voor zichzelf: 1. digitalisering, 2. een meer circulaire economie en 3. het thema energie & klimaat. Het Groeituin 5.0 project heeft in dat kader drie STEM trajecten ontwikkeld voor jongeren, waarbij zij uitgedaagd worden om hun kennis en vaardigheden te gebruiken. De trajecten draaien rond respectievelijk water, voedsel en leven op het land. Het doel van dit inmiddels afgewerkt project was om de volgende generatie wetenschappers en burgers klaar te stomen om de genoemde uitdagingen in het agrovoedingssysteem te leren kennen en hopelijk ook aan te pakken. 


Onderzoeksaanpak

De eerste trajecten speelden zich af in een pluktuin in de regio Pajottenland en Zennevallei, waar ruimte is voor zowel groentepercelen, een serre, water wachtbekken, fruitbomen, kleinfruit en ruimte voor kleine dieren. De pluktuin was zulk een openlucht laboratorium waar jongeren op een geïntegreerde manier bezig waren met wetenschap, technologie, techniek en rekenkunde en dit op wekelijkse vaste STEM-bijeenkomsten, als een volwaardige hobby. ILVO werkte mee aan de ontwikkeling van de STEM modules met experten uit verschillende onderzoeksdomeinen, en aan de pedagogische aanpak. 


Relevantie/Valorisatie

Het Groeituin 5.0 project heeft missiegedreven STEM-trajecten uitgebouwd waarbij de positieve impact van digitalisatie en het innoveren met sleuteltechnologieën zoals fotonica, robotica, biotechnologie en AI  belangrijk zijn. De trajecten zijn neergepend in handige fiches zodat de activiteiten ook elders herhaald kunnen worden. 


Externe partner(s)
Astertechnics
Authentical vzw
BirG support bv
Excite Youth for Engineering, Science and Technology (EYEST)
Flanders Make vzw
Plattelandscentrum Pajottenland -Paddenbroek
Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei
Sapikids
Techniekschuur Lennik
Vrije Universiteit Brussel (VUB)
Datum:1 nov 2020 →  31 okt 2023
Disciplines:Onderwijssystemen niet elders geclassificeerd, Duurzame landbouw, Landbouwtechnologie, Andere ingenieurswetenschappen en technologie niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project