< Terug naar vorige pagina

Project

Serine / glycinesyntheseverslaving bij acute lymfoblastische leukemie en de daaruit voortvloeiende therapeutische mogelijkheden

Acute lymfoblastische leukemie (ALL) is de meest voorkomende kanker bij kinderen.
Hoewel de totale overleving> 90% bereikt, is de letaliteit als gevolg van het falen van de therapie of
terugval en toxiciteit op de lange termijn een ernstig probleem. Terwijl de meeste gezonde cellen serine / glycine opnemen uit hun omgeving, activeren sommige kankercellen de endogene productie van serine / glycine en raken ze verslaafd aan deze route om hun proliferatie te ondersteunen. We hebben eerder twee genetica-laesies geïdentificeerd die afhankelijkheid van de serine / glycinesynthese in ALL induceren, waardoor patiënten kunnen worden afgebakend die baat zullen hebben bij het richten op de serine / glycinesynthese.
We willen onderzoeken of verlies van transcriptiefactor IKZF1 in ALL ook een aan serine / glycinesynthese verslaafde subgroep definieert. Bovendien hebben we een hergebruikt klinisch medicijn (sertraline) geïdentificeerd dat zich richt op de serine / glycinesyntheseroute. Sertraline zal in combinatietherapie worden onderzocht om de therapeutische responsen in aan serine / glycine synthese verslaafde ALL cellijn en PDX muismodellen te verbeteren, met als uiteindelijk doel ALL cellen specifieker te targeten en de therapiegerelateerde toxiciteit te verminderen.

Datum:1 mrt 2021 →  Heden
Trefwoorden:drug discovery, small molecules, metabolomics, acute lymphoblastic leukemia
Disciplines:Hematologie, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen niet elders geclassificeerd, Medische metabolomics