< Terug naar vorige pagina

Project

EvolvAKUre: een darwiniaanse benadering om alkaptonurie te genezen (FWOAL947)

Alkaptonurie (AKU) is een zeldzame aandoening gekarakteriseerd door een defect homogentisaat 1,2-dioxygenase (HGD) enzyme en komt daarom in aanmerking voor gentherapie. AKU verhindert de afbraak van homogentisinezuur (HGA), een tyrosine afbraakproduct, dat onstaat tijdens de vertering van voedsel. HGA stapelt zich op in het lichaam en zal na verloop van tijd aanleiding geven tot zwarte en broze botten en kraakbeen, en vroegtijdige osteoarthritis. NTBC, een sterke inhibitor van het enzyme 4-hydroxyfenylpyruvaat dioxygenase (HPD), is nu onder klinische studie als mogelijke behandeling. Alhoewel NTBC de biochemische verstoring verbetert, zorgt het ook voor tyrosine opstapeling in het bloed met ernstige nevenwerkingen als gevolg.
In het EvolvAKUre project ondernemen we een darwiniaanse benadering om de best mogelijke gentherapie strategie te ontwikkelen voor AKU, rekeninghoudend met de beperkingen van de huidige therapieën, en deze te testen in menselijke celmodellen en muizen. Eerst passen we proteïnen-evolutie technologie toe om de katalytische activiteit van HGD sterk te verhogen (eHGD) zodoende
therapeutische werking te bekomen zonder hoge virale titers. Daarna onderzoeken we of combinatie van eHGD met NTBC leidt tot een verbeterde therapie. Om dit te bewerkstelligen wordt eHGD tot expressie gebracht samen met een NTBC-ongevoelige HPD variant (HPDΔNTBC). Dit corrigeert niet alleen het metabole defect als gevolg van de ziekte, maar verhindert ook de nevenwerkingen van NTBC.
Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:Alkaptonuria, gene therapy
Disciplines:Biofarmaceutica, Gen- en moleculaire therapie