< Terug naar vorige pagina

Project

Digitale replica's van de stad als een instrument voor vraag gedreven, cross-domein samenwerking en evidence-based beleid.

Digital Twins ontstonden als term en discipline in de maak-industrie als een simulatietool voor het testen van industriële designs een tweetal decennia geleden. Een Digital City Twin of een Digital Urban Twin ontstond meer recent als instrument om complexe processen in een stad te beheren. Het concept van een Digital Tweeling van de stad is anno 2021 in volle beweging. Sprekende voorbeelden in Azië, Noord-Amerika en Europa zoals Singapore, Toronto, Helsinki, Rotterdam en Wenen richten zich hoofdzakelijk op een infrastructuur en aanbod-gerichte benadering via de realisatie van BIM (Building Information Models) al dan niet in combinatie met IoT sensordata. Dit onderzoek wil vertrekken vanuit een vraag gebaseerde 'use case georiënteerde benadering', waarbij de vragen en mogelijkheden bekeken worden van een Digital Urban Twin om beleidsdomein overschrijdende beleidsvragen in de stad te kunnen simuleren als input voor beleidsbeslissingen en communicatie/co-creatie naar de burgers.

Datum:1 jun 2021 →  Heden
Trefwoorden:Evidence based policy making, Smart Cities, Local Digital Twins, Data management, Digital Urban Twins, Data Visualisation, Digital City Twins, Urban Digital Twins
Disciplines:Slimme steden, Openbaar bestuur, Datavisualisatie en beeldvorming, Geografische informatiesystemen
Project type:PhD project