< Terug naar vorige pagina

Project

Een didactische tool voor de beoordeling van taaloverschrijdende en interculturele mediatievaardigheid (CLAIM-tool). (CLAIM-tool)

Interculturele vaardigheden (intercultural competence, IC) worden in toenemende mate erkend als een kerncompetentie die via formeel onderwijs moet worden ontwikkeld, om leerders voor te bereiden op een succesvol leven en een succesvolle loopbaan in een interculturele wereld. Tegenwoordig staan docenten en onderwijsinstellingen voor de uitdagende taak om interculturele leerresultaten te definiëren en te beoordelen. Dit komt vooral doordat de beschikbare beoordelingsinstrumenten en -kaders voor IC onder vuur liggen van veel deskundigen op het gebied, die voortdurend benadrukken dat er dringend meer valide en betrouwbare manieren moeten worden ontwikkeld om IC te beoordelen. Tot nu toe nam deze kritiek van IC-deskundigen de vorm aan van gedetailleerde feedback op beschikbare IC-beoordelingsinstrumenten, vergezeld van suggesties voor de ontwikkeling van betere instrumenten. Tot nu toe, echter, zijn er geen pogingen ondernomen om daadwerkelijk een dergelijk instrument te ontwikkelen en te testen, ondanks dringende oproepen daartoe. Daarom wil het voorgestelde CLAIM-Tool project een oplossing bieden voor een dringende en kritieke kwestie in intercultureel onderwijs door een IC-beoordelingsinstrument te ontwikkelen op basis van de bestaande rijkdom aan feedback van critici en in overeenstemming met het EU-beleid inzake intercultureel en taaloverschrijdend onderwijs. Dit project is een origineel werk en een eerste poging om een hoognodig beoordelingsinstrument voor IC te ontwikkelen, dat voor het eerst theorieën en praktijk uit zowel IC-onderwijs als meertalig onderwijs combineert. Het project zal bijdragen tot een beter begrip van IC-beoordeling in het vreemdetalenonderwijs en het zal ook bijdragen tot een beter begrip van factoren die IC-beoordeling beïnvloeden en van het terugslageffect van het uitvoeren van dit soort beoordeling, twee onderbelichte gebieden in intercultureel onderzoek. Het CLAIM-Tool-project zal worden uitgevoerd door een ervaren onderzoeker op het gebied van intercultureel onderwijs, en in samenwerking met en onder supervisie van een deskundige supervisor met een sterke achtergrond in multicultureel en meertalig onderwijs.
Datum:1 sep 2021 →  31 aug 2023
Trefwoorden:E-LEARNING, INTERCULTURELE COMMUNICATIE COMPETENTIE, INTERCULTURELE OPLEIDINGEN, HET LEREN VAN VREEMDE TALEN
Disciplines:Interculturele communicatie, Taalverwerving, Vertaal- en tolkwetenschappen