< Terug naar vorige pagina

Project

Medewerkers met pijn versterken door digitale gezondheidszorg

Aanhoudende pijn is verantwoordelijk voor 60% van het langdurig ziekteverzuim bij Europese werknemers. Verschillende fysieke en psychosociale factoren op het werk, zoals repetitieve bewegingen of een hoge werkdruk, en percepties over pijn, zoals angst voor schade, kunnen gerelateerd zijn aan pijnklachten en ziekteverzuim.

Ondanks dat onderzoek heeft aangetoond dat de impact van ongunstige werkomstandigheden kan worden beperkt door andere factoren, is er weinig geweten over de rol van pijnpercepties bij werknemers en de interactie met factoren op het werk.

Onderzoek verkiest multidimensionale behandelingen boven een enkelvoudige benadering voor het aanpakken van pijn en ziekteverzuim. Digitale technologieën zoals mHealth-apps zijn niet gelimiteerd door de beschikbaarheid van zorgverleners en kunnen zo een kosteneffectieve oplossing bieden voor het ondersteunen van de behandeling van pijnklachten. Verschillende onderzoeksgroepen zijn er in geslaagd om gevalideerde psychosociale interventies, zoals pijneducatie of cognitieve gedragstherapie, te vertalen naar een app. Uit klinische studies blijkt dat deze apps in staat zijn om psychosociale risicofactoren voor arbeidsongeschiktheid, zoals catastroferen over pijn of bewegingsangst, aan te pakken.

Naast een wetenschappelijk gevalideerd kader moeten apps voor het behandelen van pijnklachten ook rekening houden met de noden van de eindgebruiker. Helaas zijn er nog geen apps op maat van werknemers en de uitdagingen die gepaard gaan met werken met pijn.

Tijdens dit doctoraat evalueerden we de interactie tussen factoren op het werk en pijnpercepties in real-life situaties. Dit biedt waardevolle inzichten in de mechanismen die bijdragen aan pijn en ziekteverzuim bij werknemers. Daarnaast onderzochten we ook de voordelen van pijn management apps voor werknemers en de factoren die interventies met apps op het werk beïnvloeden. Deze inzichten dragen bij aan een succesvolle adoptie van deze technologie in de dagelijkse praktijk.

Datum:1 jan 2020 →  1 jan 2024
Trefwoorden:Occupational Health, Digital Health, Pain Perceptions, Musculoskeletal Complaints
Disciplines:Arbeidsgezondheid en -veiligheid, Informatietechnologieën, Kinesitherapie
Project type:PhD project