< Terug naar vorige pagina

Project

Artificiële intelligentie en data integratie, sleutel tot een gepersonaliseerde gezondheidszorg voor patiënten met inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmzieken zijn complexe aandoeningen die ontstaan door een interactie van verschillende pathophysiologische factoren. Omwille van hun complexiteit leiden zij tot grote uitdagingen in diagnostiek, behandeling en classificatie van patiënten. De huidige behandelingsstrategieën zijn onvoldoende geïndividualiseerd, waardoor anti-inflammatoire medicijnen slechs bij 30-40% van de patiënten effectief blijken. 

Dit postdoctoraal project streeft een meer gepersonaliseerde behandeling na voor patiënten met IBD. In eerste instantie wil ik daarom de resultaten van mijn PhD betreffende TREM-1 als predictieve biomarker verderzetten in een piloot trial. Vervolgens beoog ik om de accuraatheid van onze voorspellingen inzake het succes van een bepaalde therapie verder te verfijnen, door verschillende soorten informatie - belangrijk in de pathophysiologie van IBD - te integreren. 

Uiteraard dienen patiënten ook na een succesvolle behandeling verder opgevolgd te worden, zodat complicaties of een ziekteherval snel opgepikt kunnen worden. Idealiter zijn deze monitoring tools gestandardiseerd, wat niet altijd het geval is bij MR-enterografie (MRE) of abdominale echografie (IUS): beiden vereisen de nodige expertise die niet alom voorhanden is. Om tegemoet te komen aan een betere en vooral accuratere interpretatie van MRE en IUS, beogen we om met behulp van artificiële intelligentie handvaten aan te reiken die een accuratere en meer uniforme interpretatie mogelijk maken.
 

Datum:1 okt 2021 →  15 okt 2021
Trefwoorden:Personalised medicine, radiomics, multi-omics 
Disciplines:Datamining, Gastro-enterologie, Ontdekking en evaluatie van biomarkers niet elders geclassificeerd, Bio-informatica data-integratie en netwerkbiologie, Moleculaire diagnostiek