< Terug naar vorige pagina

Project

Moleculair inzicht in interacties tussen MOF-gebaseerde nanozymen en biomoleculen met behulp van x-straal absorptie fijne structuur (XAFS)

De hydrolyse van eiwitten is een uitdagende taak vanwege de inertie van de peptidebinding, maar is cruciaal voor veel toepassingen in de biotechnologie en proteomica. Nanozymen kunnen eiwitfragmentatie bevorderen en enkele van de belangrijkste problemen geassocieerd met proteolytische enzymen overwinnen. Metaal-organische roosters (MOFs) op basis van Zr- en Ce-metalen hebben de aandacht getrokken vanwege hun uitstekende katalytische activiteit, ook voor complexe biomoleculen zoals eiwitten. De manier van interacties tussen de eiwitten en de MOFs is nog steeds niet weinig begrepen, ondanks dat ze essentieel zijn voor de ontwikkeling van deze MOFs als volgende generatie nanozymen voor eiwithydrolyse. Binnen deze context is het huidige voorstel bedoeld om een gedetailleerd inzicht te verschaffen in de moleculaire interacties die optreden tussen eiwitten en de poriën van MOF en de katalytische locaties ervan, gaande van discrete in water oplosbare {M6O8} metaal-oxo-clusters die de bouwstenen zijn van de MOFs, naar een tweedimensionaal {M6O8}-gebaseerd coördinatiepolymeer, en tenslotte naar {M6O8}-gebaseerde driedimensionale MOFs. Verschillende eigen en synchrotron-gebaseerde technieken zullen worden gecombineerd om de moleculaire interacties te onderzoeken, evenals de redoxactiviteit van de katalytische site en de lokale structuurmodificaties van de {M6O8}-clusters, waardoor het opkomende gebied van kunstmatige enzymatische katalyse verder wordt bevorderd.

Datum:1 okt 2021 →  1 nov 2023
Trefwoorden:Metal-oxo based materials, catalysis, x-ray fine structure spectroscopy
Disciplines:Spectroscopische methoden, Structurele analyse, Bioanorganische chemie, Cluster compound chemie, Coördinatiechemie