< Terug naar vorige pagina

Project

Slecht begrepen, bewust genegeerd, of uiteindelijk toch goed vertegenwoordigd? De reikwijdte en mechanismen van de ongelijke politieke representatie van benadeelde groepen.

De representatieve democratie staat voor de uitdaging om de ongelijkheid in politieke vertegenwoordiging weg te werken. Uit onderzoek blijkt immers dat politieke besluitvorming minder rekening houdt met de voorkeuren van arme, laagopgeleide en vrouwelijke burgers dan met die van rijken, hoogopgeleiden en mannen. Dit project steunt op deze bevindingen en levert twee bijdragen. Ten eerste houdt het rekening met de verschillende manieren waarop "goede vertegenwoordiging" tot stand kan komen. Politici kunnen enerzijds luisteren naar wat burgers willen (hun 'a priori' voorkeuren) en anderzijds onpopulaire maatregelen nemen, in het belang van burgers, en die goed uitleggen (met 'a posteriori' goedkeuring als doel). Dit project kijkt naar beide, als volwaardigere test van ongelijke representatie. Ten tweede verheldert het project de mechanismen die ongelijke vertegenwoordiging veroorzaken. Ongelijkheid kan ontstaan wanneer politici informatie missen over wat benadeelde groepen willen (ze worden slecht begrepen) of wanneer ze niet gemotiveerd zijn om responsief te zijn (groepen worden bewust genegeerd). Om die mechanismen te ontwarren, worden deze cognitieve processen hier direct bestudeerd. Concreet combineert het project (1) een analyse van publieke opinie en beleid met (2) een grootschalige survey over 'a posteriori' goedkeuring van beleid en (3) een survey, experiment en interview met politici. De resultaten zullen helpen om ongelijkheid effectiever te bestrijden.
Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:PARTIJPOLITIEK, PUBLIEKE OPINIE, POLITIEKE COMMUNICATIE
Disciplines:Politieke ongelijkheid, Politieke communicatie, Publieke opinie, Partijpolitiek, Politieke vertegenwoordiging, uitvoerende en wetgevende politiek