< Terug naar vorige pagina

Project

Naar wetenschappelijk onderbouwde praktijken in het kleuteronderwijs: het ondersteunen van de executive functies van kinderen met verschillende socio-economische achtergronden.

Tekorten in executieve functies (EF) op jonge leeftijd hebben een negatieve invloed op schoolsucces en voorspellen latere gedragsproblemen. Omdat EF sterk beïnvloed worden door de kwaliteit van de leeromgeving wordt er, al vanaf de kleuterklas, toenemend aandacht besteed aan het ondersteunen van EF en dit vooral voor kinderen met een lage socio-economische status (SES). Ons project heeft als doel het onderzoeken van een EF-interventie programma in het Vlaamse kleuteronderwijs. Allereerst beschrijven we het theoretisch kader van de interventie en inventariseren we de effecten van het EF-interventie programma in de klas voor uitkomsten op zowel kind (EF en gedrag) als leerkracht (EF ondersteunend gedrag) niveau, met nodige aandacht voor de implementatiekwaliteit. Dit alles gebeurt via een cluster RCT in scholen met een lage SES leerlingenpopulatie. De literatuur toont dat leerkracht-leerlingrelaties (LLR) de effectiviteit van interventies door leerkrachten in de klas sterk beïnvloeden. Ondanks het beperkte onderzoek, geven recente studies aan dat kinderen met lage EF slechtere LLR hebben en dat deze de effectiviteit van leerkrachtinterventies kan beperken. Aan de hand van vragenlijsten en interviews willen we daarom eveneens de LLR bij kinderen met lage EF diepgaand beschrijven. Ook de modererende rol van LLR bij het faciliteren/limiteren van de interventieresultaten zullen we onderzoeken. Via dit project hopen we bij te dragen aan kwaliteitsvol kleuteronderwijs in Vlaanderen.

Datum:1 sep 2021 →  Heden
Trefwoorden:Preschool classroom quality, Teacher-child relationships, Socioeconomic risk/diversity, Child self-regulation, Executive functions
Disciplines:Onderwijs- en schoolpsychologie
Project type:PhD project