< Terug naar vorige pagina

Project

“Zorgen voor is zorgen met”: Een omgeving van kwaliteitsvolle relaties creëren voor kinderen met ernstige zorgnoden op het snijpunt van de thuis- en de residentiële zorgcontext.

Het voorgestelde PDM project gaat over het delen van de zorg voor kinderen en jongeren met een ernstig of diep verstandelijke beperking tussen de thuiscontext en de residentiële zorgvoorziening. Hoewel er verschillende, goed gefundeerde redenen zijn om voor een (deeltijdse) overstap naar een leefgroep te kiezen, is dit een ingrijpende gebeurtenis voor deze ouders en hun kinderen. Binnen dit project kijken we vanuit een gehechtheidsperspectief naar het beslissingsproces en de transitie naar een leefgroep. Hiermee krijgen we een beter empirisch beeld van de manier waarop beide zorgcontexten samen een ondersteunende omgeving kunnen zijn voor het kind met een beperking. Dit is een omgeving waar het kind emotionele veiligheid en basisvertrouwen vindt, ook bij zijn professionele begeleiders. Het driejarig project bestaat uit drie studies, die zich elk focussen op een ander aspect van deze transitie en ieder gebruikmakend van een eigen (kwalitatieve en/of kwantitatieve) methodologie. Het project zal onder supervisie van Prof. Dr. Bea Maes en Prof. Dr. Guy Bosmans uitgevoerd worden.
Datum:23 nov 2021 →  13 feb 2023
Trefwoorden:Attachment, Children, Intellectual disability, Transition, Facilitated group-homes
Disciplines:Sociale en emotionele ontwikkeling, Gedrags- en emotionele problemen, Beperkingen en ontwikkelingsstoornissen, Orthopedagogische interventies