< Terug naar vorige pagina

Project

Fotokatalytische valorisatie van lignine naar eindproducten met toegevoegde waarde

De selectieve omzetting van lignine, de grootste hernieuwbare bron van aromaten, naar eindproducten met toegevoegde waarde is van groot belang voor de transitie naar een hernieuwbare toekomst. Fotokatalyse, welke kan presteren onder milde reactiecondities, is opgedoken als een doeltreffende strategie voor de valorisatie van lignine en heeft veel interesse opgewekt in recent onderzoek.
Het project heeft als doel een performant systeem te ontwikkelen met concreet potentieel voor lignine valorisatie. Twee opeenvolgende processen (beiden onder invloed van licht) zullen worden opgevolgd, namelijk i) de depolymerisatie van lignine door gelijktijdige splitsing van C-O & C-C bindingen en ii) de opwaardering van aromatische polymeren (bekomen door lignine depolymerisatie) naar bio-polymeren. Dit project biedt interdisciplinair onderzoek aan door verschillende onderzoek disciplines te combineren, waaronder bioraffinage, heterogene katalyse, fotokatalyse, materiaalkunde (CdS-gebaseerde multifunctionele katalysatoren en halfgeleiders met afstembare redoxpotentialen), chemische technologie (ontwerp van een prototype propstroomreactor) en bio-plastiek (opwaarderen voor de productie van bio-polymeren).
De resultaten van het onderzoeksvoorstel kunnen dienen als basis voor rationeel ontwerp van actieve en selectieve fotokatalysatoren voor biomassa valorisatie en als inspiratie dienen voor toekomstig onderzoek naar fotokatalytische systemen voor duurzame chemie.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Lignin, photocatalysis, semiconductors
Disciplines:Halfgeleiders en semimetalen, Katalyse, Duurzame chemie niet elders geclassificeerd