< Terug naar vorige pagina

Project

Verzet tegen gender- en seksuele gelijkheid in Oostelijk Partnerschapslanden: etno-nationalisme en gendergebonden nationaal bewustzijn in Georgië, Moldavië en Oekraïne.

Het voorgestelde project pakt de implicaties voor gender- en seksuele gelijkheid aan van groeiend rechts-populisme in Oostelijk Partnerschapslanden (OP), gedurende het laatste decennium. Met focus op drie OP-staten, Georgië, Moldavië en Oekraïne, wordt in het project onderzocht hoe geopolitieke en culturele context de politieke praktijken van rechts-populistische partijen vormt geeft, zodat volgende onderzoeksvragen beantwoord kunnen worden:
1. Wat zijn de politieke en sociale implicaties van de rechtse mobilisatie en backlash-politiek voor de Europeanisatie van het nationaal gender- en seksuele gelijkheidsbeleid in Georgië, Moldavië en Oekraïne?
2. In welke mate kunnen deze nieuwe bewegingen resulteren in de opbouw van een nieuw extreem-rechts paradigma in de regio?
Het doel van dit project is het beantwoorden van deze vragen door onderzoek naar anti-gender mobilisatie en de activiteiten van rechts-populistische groepen, wat resulteert in vier tijdschriftartikels en een manuscript voor een monografie. Het project overstijgt klassiek onderzoek in de politieke wetenschappen, aangezien het theoretische en methodologische benaderingen toepast van gender studies, sociologie, antropogeografie, en antropologie, inclusief methodes voor datavergaring. Als kern van het analytisch kader, zal het project frame- en kritische discoursanalyse toepassen als twee complementaire, interpretatieve perspectieven op de sociale interacties welke de activiteit van maatschappelijke bewegingen vormt.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:right-wing populism, anti-gender movements, Eastern Partnership countries
Disciplines:Sociale bewegingen en collectieve actie, Vergelijkende politiek, Politiek van de Europese Unie