< Terug naar vorige pagina

Project

School platformisering: Een etnografisch onderzoek naar beleid, pedagogie, en praktijk

Het doel van dit onderzoeksproject is het ontwikkelen van een empirisch begrip van de manier waarop platformisering het schools onderwijs (her-)vormt. Dit proces, dat school platformisering wordt genoemd, benadrukt de gelokaliseerde en contextspecifieke integratie van digitale platformen in scholen. Platformen geven zo de mogelijkheden in schools onderwijs opnieuw vorm en bepalen mede wat als pedagogisch relevant wordt beschouwd in educatieve praktijken. School platformisering impliceert de toenemende betekenis of infrastructuralisering van specifieke digitale platformen in scholen, wat niet alleen scholen afhankelijk maakt van specifieke platformen, maar ook benadrukt dat schoolplatformisering door schoolactoren in de praktijk wordt gebracht.          

Dit project maakt gebruik van een etnografische methodologie om de operationele logica van digitale onderwijsplatformen en hun impact op schoolpraktijken binnen lokale schoolcontexten te onderzoeken. Door de wederkerige relatie tussen schoolplatformisering en schoolpraktijken empirisch te onderzoeken, wil het project de diverse en contextafhankelijke manifestaties van schoolplatformisering articuleren. Op die manier tracht het project vragen te beantwoorden met betrekking tot het empirisch voorkomen van platformisering in het schoolonderwijs, de kwalitatieve studie van platformisering in de praktijk, en de unieke kenmerken van school platformisering.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Digitization, schools, platforms, ethnography, participatory methods
Disciplines:Sociologische methodologie en onderzoeksmethoden, Methodologie van pedagogisch en onderwijskundig onderzoek, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project