< Terug naar vorige pagina

Project

Perspectieven, motivaties en ambities van actoren in de emergentie en herconfiguratie van territoriale ontwikkelingspaden: inzichten voor bijdragen van groene 'microfinanciering plus' aan transformaties naar duurzaamheid.

Het onderzoeksproject gaat in op de noodzaak om ongewenste milieu- en sociaal destructieve dynamieken in de Nicaraguaanse landbouwgrens te veranderen. Het richt zich op de mogelijke rol van (micro)kredietverstrekking, aangevuld met technische bijstand en andere aanvullende niet-financiële diensten. Het onderzoek beoogt de risico's en beperkingen te erkennen van de mainstream technisch-economische benaderingen van transformatieprocessen naar duurzaamheid. Deze hebben de neiging om 'transformatie naar duurzaamheid' te begrijpen als een lineair proces met duidelijke consensuele doelstellingen die moeten worden bereikt via top-down beleid en promotie van ex ante bepaalde landbouwstrategieën. Het onderzoek vertrekt van een (originele) theoretische benadering van rurale "territoriale ontwikkelingspaden" om de politieke aard van een transformatie naar duurzaamheid te erkennen en te onderzoeken. Het beoogt de structurele onderbouw van de territoriale dynamiek te identificeren en expliciet rekening te houden met de onderling samenhangende perspectieven, motivaties en waarden van (verschillende) boeren en andere relevante actoren. Dit draagt vervolgens bij tot het ontwerpen van ingebedde financiële strategieën voor meer inclusieve en milieuvriendelijke transformatieve aanpassingen van de huidige territoriale dynamiek. Het onderzoek is gebaseerd op een mixed methods-benadering, waarbij het belang van de actieve betrokkenheid van verschillende actoren en de collectieve opbouw van kennis als sleutelmechanisme voor de transformatie van territoriale trajecten wordt benadrukt.
Datum:15 jul 2021 →  14 jul 2022
Trefwoorden:DUURZAAM INVESTEREN, GROENE MICROFINANCIERING, ONTWIKKELINGSBELEID, NICARAGUA
Disciplines:Landbouw- en natural resource economie, milieu- en ecologische economie, Financiële economie, Ontwikkelingsplanning en -beleid, Sociale verandering