< Terug naar vorige pagina

Project

De hersenbloedbarrière openen om hersentumoren te behandelen (SonoFIRST)

Glioblastoom, de meest voorkomende vorm van kwaadaardige primaire hersentumor bij volwassenen, is een ongeneeslijke ziekte met een slechte prognose en een gemiddelde overlevingskans van ongeveer 15 maanden onder de huidige therapieën. Een van de belangrijkste obstakels voor behandeling is de bloed-hersenbarrière. Als onderdeel van het natuurlijke afweersysteem van ons lichaam, zorgt de bloed-hersenbarrière ervoor dat ziekteverwekkende ziekteverwekkers niet in hersenweefsel terechtkomen, maar het blokkeert ook medicijnen die artsen in onze hersenen willen introduceren.

Een nieuwe technologie genaamd SonoCloud maakt gebruik van lage ultrasone energie om microbellen te stimuleren die de capillaire wanden uitrekken en een tijdelijke opening in de hersenbloedbarrière creëren. Een eerste proef bij mensen met de technologie heeft aangetoond dat het kan worden gebruikt om een chemotherapiemedicijn te geven aan glioblastoompatiënten, en dat het de effectiviteit van de behandeling leek te verbeteren.

Met EIT Health Funding zal het SonoFIRST-project de eerste Europese klinische proef van de technologie uitvoeren, waardoor Europa de eerste markt kan worden die kan profiteren van deze revolutionaire behandeling.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2022
Trefwoorden:Glioblastoma, SonoCloud, chemotherapy drug
Disciplines:Kankertherapie