< Terug naar vorige pagina

Project

Beschermende factoren voor Chinese kinderen met dyslexie: een longitudinale studie van cognitieve profielen in relatie tot leesontwikkeling

Personen met ontwikkelingsdyslexie vertonen aanhoudende lees- en spellingsproblemen, ongeacht externe omstandigheden. Ondanks de cognitieve risico's slagen sommigen van hen erin om positieve geletterdheidsresultaten te bereiken na de juiste interventie en ze staan bekend als gecompenseerde lezers. Het is aangetoond dat hun leescompensatie kan worden gerealiseerd via meerdere beschermende factoren, waarbij morfologische vaardigheden worden benadrukt in verschillende spellingen. Het blijft echter onbekend of de bevindingen met betrekking tot leesontwikkeling en compensatie kunnen worden veralgemeend naar de populatie van Chinese karakterlezers. Het meeste huidige onderzoek naar Chinese kinderen met dyslexie wordt gekenmerkt door een risicogecentreerd perspectief, waarbij de mogelijke factoren voor leescompensatie op meerdere niveaus worden verwaarloosd, en beperkt zo het potentieel van onderwijsbeoefenaars om Chinese kinderen met dyslexie te ondersteunen.

Om de hiaten in de kennis op te vullen, wil dit doctoraatsproject in de eerste plaats de cognitieve leesprofielen van Chinese leerlingen onderzoeken. Het tweede doel is om de beschermende en risicofactoren gerelateerd aan leesontwikkeling te onderzoeken door de verbanden te analyseren tussen leesprestaties en de covarierende cognitieve vaardigheden bij Chinese kinderen in het algemeen en bij kinderen met (een risico op) dyslexie. Als derde doel zullen we de interactie tussen morfologische vaardigheden en de andere covariërende dimensies in Chinees lezen op meerdere niveaus onder de loep nemen en onderzoeken of Chinese leerlingen met dyslexie baat hebben bij morfologische vaardigheden. Gezien het gebrek aan evidence-based en empirische kennis over beschermende factoren voor leesproblemen, zal dit doctoraatsproject niet alleen van klinische waarde zijn om risicokinderen te ondersteunen, maar ook onze inzichten in de leeswetenschap verrijken, met een focus op ontwikkelingsdyslexie en compenserende, beschermende factoren. Als gevolg hiervan zullen kinderen met dyslexie kunnen profiteren van nieuwe leesinterventies en aanpassingen en de sterke punten voor gecompenseerd lezen kunnen ontwikkelen.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:developmental dyslexia, Chinese character, compensatory strategies
Disciplines:Beperkingen en ontwikkelingsstoornissen
Project type:PhD project