< Terug naar vorige pagina

Project

Solidariteit van moment tot moment: Praktijken van arbeidspedagogiek in en door jeugdwerk

Er is een groeiende crisis in het beroepsonderwijs en -training (op Europees niveau wordt dit "vocational education and training" (VET) genoemd) zowel in Vlaanderen als op een internationaal niveau. Aan één kant wordt VET in het publieke discours benadrukt als een belangrijke plek voor de economie en (technologische) ontwikkeling. Echter, aan de andere kant, in de ogen van het gemiddelde Vlaamse individu is VET niet een aantrekkelijke opleiding. Steeds meer jongeren lijken bovendien ook niet geïnteresseerd in het soort arbeid en werk dat wordt onderwezen in beroepsscholen. Daarentegen, in het Vlaamse jeugdwerk lijkt er zich een andere beweging te voltrekken: Steeds meer van deze programma's en initiatieven engageren jongeren rechtstreeks met en door arbeid.

Deze thesis heeft dus ook een andere benadering tot het jeugdwerk dan tot nu toe is gedaan in jeugdwerk onderzoek. Veel jeugdwerk onderzoek heeft de neiging om de praktijk van het jeugdwerk snel te essentialiseren of the mythologiseren tot wat het "behoord te zijn". Bovendien worden praktijken die zich niet spiegelen aan deze idealen vaak niet onderzocht. Sterker nog, deze verwachtingen leiden er vaak ook toe dat jeugdwerk alleen benaderd wordt in termen van haar sociale of beleidsfuctionaliteiten. In deze gevallen, als het jeugdwerk al onderzocht wordt, dan wordt het jeugdwerk onderzocht in een zoektocht naar haar methodologieën of in welke mate jeugdwerk succesvol is in het vervullen van deze toegewezen functies.

De hypothese van dit onderzoes is dan ook dat jeugdwerk een specifieke publieke pedagogiek uitoefent die niet alleen alle jongeren die aan het jeugdwerk deelnemen engageert met vormen van arbeid die anders zijn dan het soort arbeid dat wordt aangeboden in formeel onderwijs, maar ook dat jeugdwerk dit doet vanuit een uniek educatief karakter van een "solidarity with the present" (een solidariteit met het heden). In dit geval definieer ik solidariteit als de mogelijkheid voor iedereen die deel uitmaakt van de collectieve omgeving van het jeugdwerk om te engageren, bij te dragen, en erkend te worden voor die bijdrage in dagelijkse praktijk van het jeugdwerk, ongeacht wie zij ook mogen zijn.

Datum:1 sep 2021 →  Heden
Trefwoorden:Youth Work, Vocational Education, Informal Learning
Disciplines:Informeel leren, Culturele participatie, Civic learning en gemeenschapsontwikkeling, Beroepsonderwijs, beroepsopleiding en levenslang leren, Onderwijssystemen niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project