< Terug naar vorige pagina

Project

Een spanningsveld tussen het ontwerp en de ontvangst van leeromgevingen in het hoger onderwijs: Instructional knowledge als beïnvloedende factor

In tegenstelling tot heersende veronderstellingen houden studenten zich niet blindelings aan de verwachtingen en voorschriften die hen worden opgelegd door de leeromgevingen waarmee ze geconfronteerd worden. In plaats daarvan doen ze een beroep op hun voorkennis om deze verwachtingen en voorschriften te interpreteren en passen ze hun gedrag dienovereenkomstig aan. Als zodanig suggereert onderzoek dat de kennis van studenten over onderwijs op microniveau – waarnaar binnen dit doctoraat wordt verwezen als instructional knowledge – vaak afwijkt van de feitelijke leeromgeving die hen wordt aangeboden. Deze discrepantie kan nadelige gevolgen hebben voor hun leergedrag en -resultaten. Het lijkt er dus op dat voor een goed begrip van de werkelijke effectiviteit van leeromgevingen, aandacht voor de instructional knowledge van studenten zeer relevant is. De empirische en conceptuele literatuur met betrekking tot instructional knowledge blijft echter schaars, wat resulteert in een beperkt begrip van dit construct en de implicaties ervan voor het leren.

Binnen het kader van dit doctoraat wordt deze kwestie benaderd vanuit het perspectief van zelfregulerend leren. In het bijzonder verbreedt en verdiept dit project het onderzoek naar de integratie van studentenfactoren in instructional design door systematisch de rol van instructional knowledge bij de interpretatie van externe gebeurtenissen (zoals de componenten waaruit leeromgevingen bestaan) te onderzoeken. Deze interpretatie wordt als fundamenteel beschouwd om te begrijpen hoe studenten hun leren reguleren.

Het project bestaat uit drie studies, opgedeeld in twee delen. Om empirisch onderzoek naar instructional knowledge te onderbouwen, is het noodzakelijk om eerst het construct te bepalen. Deze fundamentele stap wordt geïnitieerd door een scoping review (Studie 1), die een uitgebreid overzicht tracht te geven van het empirisch onderzoek naar instructional knowledge, en dient als aanzet voor de ontwikkeling van een scherpe en operationaliseerbare conceptualisatie van instructional knowledge. In het tweede deel van het onderzoek worden empirische vragen beantwoord, waarbij de inhoud van de instructional knowledge van studenten (Studie 2) en de invloed ervan op het leergedrag en de leerresultaten (Studie 3b) worden onderzocht. Om deze vragen te kunnen beantwoorden wordt een valide beoordelingsinstrument ontwikkeld, voortbouwend op bestaande instrumenten (Studie 3a).

Datum:15 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Instructional design, Higher education, Self-regulation, Learning environments
Disciplines:Hoger onderwijs, Onderwijspsychologie en educatief ontwerp, Educatieve technologie
Project type:PhD project